Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Distributivni centar dobiva jedinstven uređaj u Hrvatskoj

Stiže stroj za sortiranje bobičastog voća vrijedan 1,6 milijuna kuna

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Stroj može sortirati i pakirati različite vrsta jagodastog voća (borovnica, aronija, kupina, malina, ribiza i sl.), ali i ostalo voće čiji promjer nije veći od pet centimetara

– Bez obzira na to što je vrijeme kada se režu svi troškovi, odlučili smo krenuti u nabavu ovog sofisticiranog stroja radi potreba i zahtjeva proizvođača jagodastog voća, koji samo u Zagrebačkoj županiji posjeduju proizvodnju od oko 200 tona – objasnio je direktor tvrtke Distributivni centar za voće i povrće Hrvoje Bunjevac nabavu 1,6 milijuna kuna vrijednog stroja za sortiranje bobičastih i jagodastih voćnih vrsta.

Zagrebačka županija nastavlja s mjerama potpore u sektoru poljoprivrede Poljoprivrednicima 6,5 milijuna sad, a nakon rebalansa još 1,5 milijuna kuna

U Distributivni centar, koji je u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije, stiže krajem svibnja, a radi se o prvom takvom stroju u Hrvatskoj njemačkog proizvođača pomoću kojeg se mogu sortirati i pakirati različite vrsta jagodastog voća (borovnica, aronija, kupina, malina, ribiza i sl.), ali i ostalo voće, čiji promjer nije veći od pet centimetara.

Sortira po veličini, boji, tvrdoći

– S obzirom na to da je riječ o mladim nasadima i da se iz godine u godinu nasadi pod jagodastim voćem povećavaju, očekuje se da će ta količina biti znatno veća, a danas smo svi itekako svjesni važnosti razvoja domaće proizvodnje hrane – izjavio je Bunjevac.

Inače, u 2019. godini putem Distributivnog centra na domaće i tržište EU plasirano je 40 tona borovnica proizvedenih u Zagrebačkoj županiji, a nabavom stroja, dodao je Bunjevac, zadovoljit će se zahtjevi postojećih, ali i potencijalnih novih kupaca, koji traže da se jagodasto voće sortira po veličini, boji i tvrdoći plodova.

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA MASTERPLAN PROMETNOG SUSTAVA Jednom kartom na vlak i bus kroz 2 županije i Zagreb

– A to je nemoguće kvalitetno napraviti bez takvog stroja – objašnjava direktor Centra, dodavši da je jedino strojnim pakiranjem moguće dovoljno brzo obaviti pakiranje jagodastih voćnih vrsta, jer one zahtijevaju brzu manipulaciju ili dolazi do propadanja plodova i golemih šteta za proizvođače.

U Centru i ULO hladnjača

Distributivni centar obavlja usluge prihvata, skladištenja, dorade (sortiranja i kalibriranja), pakiranja, fitopatološkog nadzora, certificiranja, utovara i otpreme voća i povrća od 2012. godine. Opremljen je najsuvremenijom opremom kao što su dvije automatske linije za sortiranje voća i povrća prema kakvoći, boji i težini plodova, a od 2018. godine i prvom ULO hladnjačom u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca. Kapaciteta je 3000 tona, a domaćim proizvođačima omogućava da voće i povrće mogu plasirati na tržište cijele godine, a ne samo sezonski, po znatno povoljnijim uvjetima. Potrošačima, s druge strane, osigurava kvalitetne domaće namirnice očuvane nutritivne vrijednosti.

Vatrogasci Zagrebačke županije i za uskrsnih blagdana imali pune ruke posla Korov ne palite za vjetrovita vremena, a vatru nadzirite do kraja spaljivanja

Distributivni centar za voće i povrće je tvrtka, inače, u vlasništvu Zagrebačke županije s više od 84 posto udjela. Ostatak čine udjeli Grada Velike Gorice i poljoprivrede zadruge “Zagrebački voćnjaci”.