Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održano ocjenjivanje ovogodišnjih plodova u organizaciji županije i grada zagreba

Asia najukusnija i najkvalitetnija jagoda

1/9
Foto: Zagrebačka županija
Ocjenjivali su se detalji vanjskog izgleda poput boje, oblika i veličine te unutarnja kakvoća ploda poput teksture i odnosa šećera i kiselina

Najukusnija jagoda ove godine sorta je Asia. Rezultat je to prošlotjedne ocjene kakvoće plodova jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba, te koje već 18 godina zajedno organiziraju Županija i Grad Zagreb i to u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“.

Započela gradnja nasipa na području Velike Gorice i općine Orle “Bez straha od poplava, velikogorički kraj dobiva šansu za budućnost i siguran život”

Uz nju, na ocjenjivanju je bilo još sedam sorti – Clary, Sibilla, Joly, Albinon, San Andreas, Kviki i Alba. Ocjenjivali su se detalji vanjskog izgleda poput boje, oblika i veličine te unutarnja kakvoća ploda poput teksture i odnosa šećera i kiselina.

– Radimo to radi promoviranja, prije svega jagode, a onda i sorte. Ovakva su ocjenjivanja pomogla da neke sorte, zbog preferencije potrošača, postanu i udomaćene – rekao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije.

Rekao je da na području Županije ima 60-ak registriranih uzgajatelja jagode i većini njih je ona dodatna djelatnost. Svi oni, naglasio je, mogu računati na bespovratne potpore Županije, poput potpore za gradnju plastenika, opremanje i izradu prodajnoga mjesta, marketinga, edukacije...

– Ovisno o statusu proizvođača, je li profesionalni poljoprivrednik, plaća li mirovinsko i zdravstveno, je li mladi poljoprivrednik... Maksimalni iznos bespovratne potpore je 150.000 kuna – podsjetio je pročelnik.

Investicija vrijedna 860 tisuća kuna Vozni park Doma zdravlja obnovljen s 11 novih vozila

S prodajom voća jagodari, inače, ove godine nemaju problema, unatoč brigama da će zbog epidemije koronavirusa imati manje lokacija za prodaju kao i kupaca. Sezoni nije pomoglo niti to što je protekla tri mjeseca obilježilo nekoliko razdoblja snijega i mraza. Dapače, veći dio uroda prodaju na kućnom pragu, odnosno ispred svojih polja, pa tako kupci u svakom trenutku mogu doći do netom ubranih, svježih jagoda.