Izbornik
Naslovnica Vijesti
Umjesto 100 plaćat će 1200 kuna

Grad prestao sufinancirati prijevoz studenata, a povećao plaće zaposlenika

SDP Vukovar presica
Foto: Branimir Bradarić
Vukovarski SDP poručio da su gradske vlasti odlukom da se ne sufinancira prijevoz studenata još jednom pokazali mladima da su za ovu gradsku vlast oni samo slovo na papiru kad se treba skupljati jeftine političke poene

Dosadašnja praksa prema kojoj je Grad Vukovar sufinancirao prijevoz za studente i s prebivalištem u Vukovaru od ove akademske godine je prestala. Prvu informaciju o tome studentima i njihovim roditeljima u vidu obavijesti zalijepljene na vrata autobusnog kolodvora prenijeli su iz tvrtke Čazmatrans.

U toj obavijesti stoji kako "Grad Vukovar od 3. listopada 2017. godine ne sufinancira prijevoz studenata te su isti dužni imati važeće vozne karte". Drugim riječima, umjesto dosadašnjih 100 kuna mjesečne karte na putu od Vukovara do Osijeka, vukovarski studenti ubuduće će morati plaćati iznos od oko 1.200 kuna mjesečno.

O ovoj temi bilo je riječi i na konferenciji za novinare vukovarskog SDP-a koji su poručili da su gradske vlasti odlukom da se ne sufinancira prijevoz studenata još jednom pokazali mladima da su za ovu gradsku vlast oni samo slovo na papiru kad se treba skupljati jeftine političke poene.

Govoreći na ovu temu podsjetili su i kako je već ranije ukinut dio stipendija kao i da su gradske vlasti rebalansom proračuna samo za Odjel za društvene djelatnosti, iz kojega se sufinancira prijevoz, iznos za plaće zaposlenika povećali za preko dva milijuna kuna. Prema njihovim informacijama godišnje se na ime sufinanciranja troškova prijevoza studenata izdvajalo oko 1,2 milijuna kuna.

Foto: Branimir Bradarić

'Jeftino politikantstvo'

 -Dajemo rok gradskim vlastima da do srijede pronađu načina i riješe ovaj problem jer ćemo u suprotnom pozvati studente i roditelje, kao i sve druge građane, na prosvjed ispred zgrade gradske uprave. Očigledno da odgovorni u gradu ne razmišljaju kako će roditelji osigurati taj novac kao niti o opasnosti da će neki od njih radi svega toga prestati sa studiranjem jer neće imati kako platiti kartu - rekao je predsjednik Foruma mladih SDP-a Grada Vukovara Dejan Gemeri.

Pozvali su i gradonačelnika Ivana Penavu da se vrati sa službenog puta u Australiji i suoči sa stvarnim problemima u gradu te poručili da im dosta floskula o mladima i navodnoj brizi vlasti za mlade.

Predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske Biljana Gaća istaknula je kako je dosta više ulaganja u beton i spomenika te da u svemu što se radi moraju postojati neki prioriteti, a da su jedan od njih svakako studenti.

Komentirajući odluku o ukidanju sufinanciranja troškova prijevoza za studente, zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako je ona pokazatelj da gradske vlasti rade odgovorno i ponašaju se odgovorno prema gradu i gradskim financijama.

- Prema prijedlogu novog zakona Grad Vukovar će do 2020. imati za oko 15 milijuna kuna manje rashoda. Samim tim to će osjetiti i svih drugi korisnici proračuna. Bit će smanjene i plaće zaposlenicima u gradskoj upravi - rekao je Pavliček dodajući kako ta odluka obuhvaća oko 140 studenata.

Za najavu mogućeg prosvjeda rekao je kako je to demokratsko pravo svih, ali i da se radi o jeftinom politikantstvu.

- Razočarani smo takvom odlukom te se nadamo da će Grad ponovno razmotriti svoju odluku. Mislimo da bi Grad trebao kvalitetnije razmotriti prioritete te ako smatraju da studenti nisu u toj kategoriji onda je to katastrofa - rekao je predsjednik Mirovne grupe mladih Dunav iz Vukovara Saša Bjelanović.