Izbornik
Naslovnica Vijesti
Različito tumačenje zakona

Grad ugostiteljima izdao dozvole, ali im inspekcija ruši sve terase

Kafić u Karlovcu s terasom
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
'Imamo rješenje Grada, zadovoljili smo sve uvjete koji su od nas traženi, ali ispada da Grad i građevinska inspekcija različito tumače zakone', kaže karlovački ugostitelj Željko Godač

Iako je zadovoljio sve tehničke uvjete koje su mu postavili Grad Karlovac i konzervatori za zakup javne površine i postavljanje terase u središtu grada na Zrinskom trgu, vlasnik kafića 047 Slavko Baršić, dobio je rješenje građevinske inspekcije o uklanjanju objekta. Razlog, nema građevinsku i lokacijsku dozvolu.

- Terasa je natkrivena tendom koja stoji na stupovima i ostakljena je i nakon što sam je postavio, konzervatori i komunalni redari Grada izišli su na teren, uvjerili se da je sve odrađeno po njihovim uvjetima i dobio sam rješenje. Terasu imam već godinu dana i ne planiram je srušiti, jer sve što se od mene tražilo, ispunio sam. Nitko nigdje nije tražio da imam građevinsku dozvolu. I Grad ovu vrstu terasa tretirao kao komunalnu opremu. Zato ne znam u čemu je sada problem - kazao nam je Slavko Baršić. Na odluku građevinske inspekcije će se, kaže, žaliti.

No, sudeći po anonimnoj prijavi koja je stigla na adresu Večernjaka, ali i građevinske inspekcije na kojoj je navedeno 30-ak kafića diljem Karlovca koji imaju slične natkrivene terase, a na kojem je popisu i kafić 047, Karlovac bi uskoro mogao postati jedinstven grad u Hrvatskoj u kojem su svi kafići ostali bez unificiranih, natkrivenih terasa.

I ugostitelj Željko Godač boji se da ga čeka ista sudbina.

- Imamo rješenje Grada, zadovoljili smo sve uvjete koji su od nas traženi, ali ispada da Grad i građevinska inspekcija različito tumače zakone. Svi ćemo morati pokrenuti Upravni spor da se vidi tko je zakazao – rekao je Godač. Kaže, po konzervatorima, tende ne smiju 'izlaziti' s fasada objekata, dok građevinska inspekcija samo to smatra 'legalnom' tendom.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Iz Grada poručuju da će spriječiti nasilna uklanjanja terasa

I dok neki smatraju da su upravo neki ugostitelji koji nemaju 'papire' za svoje terase, pa je inspekcija s pravom naredila njihovo uklanjanje, autori anonimne prijave koja je dovela do pomutnje i novog vala inspekcijskog nadzora terasa, drugi kažu da je tek sada izišlo na vidjelo da u drugim gradovima gradski pravilnici ipak bolje štite ugostitelje, pa nema mjesta raznim tumačenjima zakona.

Gradonačelnik Damir Jelić, svjestan ozbiljnosti situacije, održao je i sastanak sa svim ugostiteljima na kojem je dogovoreno da će Grad poduzeti sve što je u njegovoj moći i u okviru ovlasti da se spriječe bilo kakva nasilna uklanjanja postojećih terasa i zbog toga jer žele sačuvati radna mjesta.

- Svi ugovori o zakupu javne površine za postavljanje terasa zaključeni između Grada i vlasnika ugostiteljskih objekata su zakoniti. Tenda, jednostavni podesti otvorenih terasa i slično ulazi u komunalnu opremu koja se može graditi na javnoj površini bez građevinske dozvole i glavnog projekta sukladno propisima kojima se uređuje komunalno gospodarstvo – kazala je Ivanka Brezović, glasnogovornica Grada Karlovca.