Izbornik
Naslovnica Vijesti
Intervencijski planovi

Gradovima stradalim u Domovinskom ratu po 23 milijuna eura za revitalizaciju

Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić
Odluke o prihvaćanju intervencijskih planova predani su predstavnicima gradova Vukovara, Belog Manastira, Benkovca i Petrinje, a Knin je tu istu odluku dobio u rujnu prošle godine

Na svečanosti u Vukovaru ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac uručila je odluke o prihvaćanju intervencijskih planova predstavnicima gradova Vukovara, Belog Manastira, Benkovca i Petrinje. Grad Knin istu odluku dobio je već u rujnu prošle godine. Radi se o dva projekta namijenjenih revitalizaciji gradova stradalih u Domovinskom ratu čija vrijednost iznosi 120 milijuna eura osiguranih iz sredstava EU fondova. Žalac je rekla kako je ministarstvo, kojem je na čelu, prepoznalo važnost proaktivnog djelovanja na negativne trendove kao što su ograničen razvojni potencijal, siromaštvo i demografski gubitak u područjima RH koji zaostaju u razvoju.

- Odabrali smo pet pilot područja za testiranje novog pristupa i početak procesa decentralizacije kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Indikativa maksimalna predviđena alokacija po gradu iznosi oko 23 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda - rekla je Žalac.

Dodala je i kako postoji i više projekata nego što je potrebno kako bi se iskoristila ova sredstva te da se ukupan fond mora realizirati do 2023. godine. Gradonačelnik Knina Nikola Blažević rekao je kako je cilj projekta bio revitalizirati staru gradsku jezgru koja je gotovo napuštena.

Kninska tvrđava središte turističke ponude

- Međutim, nakon brojnih konsulatacija utvrdili smo još neke prioritete grada poput valorizacije rijeke Krke kao i kninske tvrđave koja je povijesni spomenik i koja će u budućnosti biti središte naše turističke ponude - rekao je Blažević.

I u ostalim gradovima uključenim u projekt radi se na pripremi projekata koji će biti kandidirani za ovaj projekt. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako će 25 milijuna kuna biti utrošeno za paket mjera koji će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta.

-Imamo cijeli niz spremnih projekata, a već ove godine planiramo povući sredstva za izgradnju gradske tržnice. Kroz projekt ćemo raditi i na revitalizaciji Park šume Adica, obnoviti Hotel Dunav koji ćemo pretvoriti u društveno obrazovni centar te obnoviti i Radnički dom u Borovu naselju. Tu je i cijeli niz manjih projekata, rekao je Penava.