Izbornik
Naslovnica Vijesti
prometni iskorak

HEP: Želimo putnicima osigurati nesmetanu vožnju od naših granica do Jadrana

1/2
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
U Brinju puoštena u rad prva od 16 punionica za električna vozila na hrvatskih autocestama i ulazima u zemlju

Na odmorištu Brinje na autocesti A1 otvorena je jedna od 16 prvih HEP-ovih punionica za električne automobile na autocestama. Riječ je o povijesnom prometnom iskoraku, budući da se otvaranjem HEP-ovih punionica na autocestama po prvi put omogućuje vožnja električnim automobilom od granice sa Slovenijom i Mađarskom do Jadranskog mora, čime se Hrvatska priključuje na paneuropsku mrežu punionica za električna vozila.

punionica za električna vozila na parkiralištu u Vatrogasnoj ulici Novi Marof dobio prvu punionicu za električna vozila

Osim prometnog značaja, izgradnja infrastruktura za električne automobile, ima veliki značaj i za hrvatski turizam, energetiku i okoliš. Investicija u postavljanje ukupno 57 HEP-ovih punionica na autocestama financiraju se iz fondova EU-a – kazao je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a na otvorenju u Brinju, podsjetivši ako je punionica za električna vozila simbolično puštena u promet baš na rođendan svjetskog genija Nikole Tesle i to u njegovoj rođenoj Lici.

Istaknuo je kao se time stvaraju uvjeti za daljnji razvoj hrvatskog turizma, te se omogućujući sve brojnijim vlasnicima električnih automobila iz europskih zemalja, komforan i nesmetani dolazak do destinacija u Hrvatskoj.

Od 16 prvih punionica, njih će deset biti na odmorištima i šest na točkama ulaska ili izlaska iz zemlje.

S obzirom na to da je riječ o projektu koji je HEP realizirao s INA-om, predsjednik Uprave INE-a Sandor Fasimon pozdravio je zajedničko ulaganje u projekt koji je važan za budućnost.

punionica za električna vozila na parkiralištu Gomila Dobili još jednu punionicu za električna vozila

 - Vozačima električnih vozila na raspolaganju je široka lepeza proizvoda i usluga na našim maloprodajnim mjestima, a dok im se pune automobili vrijeme mogu kratiti uz kavu ili obrok u našim lokalima – kazao je Sandor Fasimon.

Brza punionica u Brinju, snage 50kW postavljena je u sklopu NEXT-E te podržava punjenje svih dostupnih i nadolazećih tipova električnih vozila na tržištu.

Na svim punionicana u Hrvatskoj još ove godine punjenje je besplatno, a strancima nisu potrebne kartice za punjenje vozila.