Izbornik
Naslovnica Vijesti
Chef Branko Ognjenović održao radionicu

'Hrvatska je iznimno bogata raznim namirnicama od kojih su neke zaboravljene'

Kulinarska radionica Branka Ognjenovića
Foto: Branimir Bradarić
Branko Ognjenović održao je edukaciju budućim kuharima i kuharima iz restorana s područja Vukovara

U kuhinji Strukovne škole u Vukovaru za učenike, koji se školuju za kuhare kao i za kuhare iz restorana s područja grada, gastronomsku edukaciju održao je akademik kulinarstva Branko Ognjenović. Bila je ovo prilika da kuhari i budući kuhari iz prve ruke saznaju više o tajnama ovoga zanata.

- Hrvatska je iznimno bogata država najrazličitijim namirnicama od kojih su neke pomalo zaboravljene i ostavljene po strani. Ovo je bila prilika da vratimo neke od tih starih i zaboravljenih okusa poput heljde, ječma, graha - rekao je Ognjenović.

Dodaje i kako mu je cilj i kroz ovakve radionice potaknute na izvornost domaće kuhinje i okus zaboravljenih recepata koji samo trebaju moderniji prikaz. Tvrdi kako Hrvatska ima bogom danu zemlju koja daje najrazličitije namirnice, a koje omogućavaju savršenu gastro ponudu. Pri tome se, kako kaže Ognjenović, ne bi smjeli stidjeti nego pričati priču kako je baka Marica sadila krumpir, koliko ljubavi i rada u njega ulagala, a onda sve to prezentirati gostu. Drugim riječima trebali bi stvoriti priču o toj namirnici koja bi zaintrigirala dodatno gosta. Ognjenović se drži teorije kako se najbolje namirnice nalaze okolo nas, odnosno, po sto metara lijevo i desno.

- Činjenica je da turisti pamte izglede crkvi i toga što su vidjeli ali im ipak najviše u sjećanju ostaju okusi i mirisi. Nažalost, sve te naše gastro potencijale mi danas nedovoljno koristimo u propagandne svrhe da vraćamo gosta okusu i u konačnici za razvoj turizma - rekao je Ognjenović.

Tijekom radionice u Vukovaru Ognjenović je demonstrirao kako se spravlja šaran s povrćem, spoj kulena i batata, tijesto s bučom i batatom kao prilogom, piletinu u umacima od batata, kiseli kupus…  

Ognjenović je poznat hrvatskoj javnosti i po svome humanitarnom radu te je osnivač udruge „Kuhari bez granica“. Pojasnio je kako se radi o udruzi koja pomaže mladim kuharima slabijeg imovinskog stanja pri školovanju, nabavi udžbenika, uniformi kao i kako da lakše pronađu posao. U te vode ušao je nakon smrti sina koji je preminuo u 36 godini. Tada se pri njegovom pokopu zarekao da će pomagati djeci na različite načine. Jedan od načina bio je i da osigurava novac za ultrazvučne preglede djece.