Izbornik
Naslovnica Vijesti
Europsko prvenstvo u malom nogometu

I svećenici dobivaju crveni karton, ali ipak ne 'padaju' teške riječi

Europsko prvenstvo za svećenike u malom nogometu
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Turnir se održava po 11. put, drugi put u Hrvatskoj, ove godine sudjeluju svećenici nogometaši iz 15 europskih zemalja, a natječu se u Vukovaru

Trenirke, tenisice, reprezentativni dresovi, borba za svaku loptu, radovanje poslije postignutoga gola… Ovo je slika utakmica na turniru malog nogometa koji je jučer započeo u Vukovaru.

Ipak, ovaj turnir je sasvim drugačiji jer su u glavnim ulogama svećenici iz čak 15 država Europe koji su se okupili u Vukovaru na 11. prvenstvu Europe u malom nogometu za svećenike.

Još prekjučer su svi oni obavljali redovite dužnosti po svojim župama diljem Europe da bi jučer odjenuli sportsku opremu i pokazali nogometno umijeće. Po drugi put, poslije 2006., Hrvatska je domaćin ovog neslužbenog europskog prvenstva za svećenike koje je ove godine okupilo reprezentacije Portugala, Italije, Austrije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Rumunjske, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske, Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana i Hrvatske.

– Hrvatska je bila inicijator prvoga prvenstva koje je iz godine u godinu raslo i bivalo sve kvalitetnije. Ove godine se okupljamo po 11. put. Osnovni cilj ovoga okupljanja je ne samo da pokažemo svoja nogometna znanja nego i međusobno traženje istoga puta i podržavanje toga puta. Ovo je i način da se upoznamo, razgovaramo, razmijenimo iskustva, ali i obogatimo jedni druge s poviješću svoga naroda, kulturom, tradicijom – rekao je fra Željko Relota koji je godinama bio kapetan malonogometne reprezentacije hrvatskih svećenika, a danas je član stožera reprezentacije.

Ozbiljna igra

Na parketima dvorana u Vukovaru, gdje su se igrale utakmice, igrao se pravi natjecateljski nogomet. Bilo je tu lijepih poteza, driblinga, šutova, golova, ali i prave muške, čvrste igre. Fra Relota kaže kako je na nekim utakmicama znalo biti i žutih kartona, isključenja po dvije minute pa čak i crvenih kartona. Ipak, kako to i priliči svećenicima, nema teških riječi.

-Igra se maksimalno ozbiljno. Neke reprezentacije koje su znale doći na početku više turistički sada se ozbiljno pripremaju za ovo natjecanje.

Primjera radi svećenici u Poljskoj imaju svoju malonogometnu ligu – objašnjava Josip Matas, župnik župe Vrbica. Dodaje i kako se većina članova hrvatske reprezentacije u slobodno vrijeme povremeno bavi malim ili velikim nogometom ali i da im je, radi svakodnevnih obveza, teško se okupljati na treninzima. Jedina okupljanja su im ovakva prvenstva ili pak revijalne i humanitarne utakmice na koje ih se često zove.

– Ovo je velika čast za sve nas. Ipak mi nosimo dres i grb hrvatske reprezentacije, a i kao reprezentacija predstavljamo cijelu Hrvatsku – ističe Matas.

U organizaciju prvenstva kao suorganizator uključio se i HNS tako da je hrvatska reprezentacija svećenika imala prepoznatljive dresove s kockicama, a dobili su i drugu opremu.

Titulu prvaka u Vukovaru brani reprezentacija Portugala, a osim njih favoriti su još Poljska, BiH i Hrvatska koja do sada ima osvojena dva zlata, po tri srebra i bronce i dva četvrta mjesta.

Finalne utakmice igraju se u četvrtak u Sportskoj dvorani u Borovo naselju.