Izbornik
Naslovnica Vijesti
Kontejner u minuti dobiva četiri sobe

Inovacija iz Osijeka: prvi mobilni hostel u svijetu

Inovacija iz Osijeka: prvo mobilni hostel u svijetu
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Kontejner u minuti postaje hostel s 12 kreveta, klimom i internetom. Tržište su mu veliki festivali jer posvuda nedostaje smještajnih kapaciteta

Na prvi pogled, “običan” je to kontejner. Dug je 6,5 metara, a širok 2,4 metra. No, tek je minuta dovoljna da se površinom doslovce podvostruči. Postaje tako hostel s četiri sobe, i to dvije dvokrevetne i dvije četverokrevetne. Prvi je to pokretni hostel takve vrste na svijetu, a “rodio” se u Osijeku. Ideja je to mladih Osječana Mihovila Grgurića i Tina Vidovića te starijeg im kolege Zagrepčanina Ivana Malića. Prototip je postavljen i otvoren u subotu na osječkom Pannonian Challengeu, najvećem natjecanju u ekstremnim sportovima u ovom dijelu Europe. Spas je to za posjetitelje, ali i organizatore festivala.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Wi-Fi i klimatizacija

– Naš je koncept ponuditi optimalan komfor u malom prostoru. Dakle, nije šator, vreća za spavanje, nešto na zemlji, nije plaža. Padne li kiša, neće pokisnuti, a stvari mogu ostaviti bez straha da će ih netko ukrasti. Trebaju li napuniti mobitel ili laptop, mogu to u sobi, ne moraju tražiti uokolo utičnicu. Ima Wi-Fi. Kreveti su udobni i, što je najvažnije, stotinjak metara su od festivalskih pozornica. Kada se u zoru vraćaju s festivala, za pola minute su u krevetu – opisuje 21-godišnji Mihovil njihov Nearby Hostel. Usto, spavaonice su i klimatizirane pa ih se može rashladiti ili, pak, zagrijati.

Rasklapa se za minutu, a da bude potpuno useljiv, potrebno je najviše pola sata – dok se poslože kreveti i postavi posteljina. Svoju ideju ovaj je trojac lansirao u javnost lanjskoga proljeća, čime su se upustili i u potragu za potencijalnim investitorom. I sami su bili iznenađeni što su izazvali toliku pažnju, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje. Pisali su o njima veliki svjetski mediji, poput MTV-a i Daily Maila.

U planu i hostel s 25 kreveta

– Bilo nam je važno čuti što će ljudi reći, bi li uopće spavali u nečem takvom – nastavlja Mihovil. Povratne su informacije bile izvrsne, a i organizatori festivala odgovorili su kako bi Nearby Hostel mogli uvrstiti u svoju ponudu. S takvim vjetrom u leđima, ubrzo su pronašli investitora. Prototip su izrađivali oko pola godine, u skladištu u Osijeku. Dijelovi su stigli iz niza zemalja, Italije, Austrije, Njemačke, Rumunjske, a sve su odradile osječke tvrtke – zadovoljan je naš sugovornik, koji se i sam, smješka se, prihvatio alata i “šarafio”. Mihovil je, inače, zadužen za marketing, 23-godišnji Tin Vidović za proizvodnju, a Ivan Malić je direktor.

Planiraju i izgradnju dvostruko većeg hostela – od 13 metara i s 25 kreveta. Osmislit će i još jedan sanitarni, s tuševima i WC-ima.

– Najveći festivali u regiji zainteresirani su za naš hostel jer je problem sa smještajem posvuda dosta velik. Konkretno, splitska “Ultra” broji 150.000 posjetitelja, dok grad Split ima oko 19.000 kreveta, a cijela ta županija oko 33.000 kreveta. To je tržište za naš projekt – optimistično zaključuje Mihovil.