Izbornik
Naslovnica Vijesti
Bivši član HSLS-a

Jedini donator SDP-a iz Siska darivao i HDZ

Novčanice
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Siščanin Zdenko Bertović, dugogodišnji zaposlenik Gradske uprave i bivši član HSLS-a, SDP-u je donirao 100, a HDZ-u 50 kuna

Prema objavljenom financijskom izvješću SDP-a, jedini donator te stranke iz cijele Sisačko-moslavačke županije za protekle parlamentarne izbore, bio je Siščanin Zdenko Bertović koji je SDP-u donirao 100 kuna. Riječ je o dugogodišnjem zaposleniku gradske uprave i ne bi to bilo čudno jer Siskom trenutačno vlada SDP, da nije riječ o donedavnom članu HSLS-a, koji je još prije nekoliko godina za tu stranku bio kandidat na izborima za mjesne odbore.

No, sve to poprima i nove oblike kada se ime Zdenka Bertovića nađe i na popisu donatora HDZ-a. Toj je stranci on za iste parlamentarne izbore donirao 50 kuna. Jedinstveni je to slučaj da je netko bio donator obje strane.

- Ja radim u Gradskoj upravi od 2001. godine i radio sam dok je gradonačelnik bio i SDP-ov i HDZ-ov. Dao sam koliko mogu i jednima i drugima, baš sam to i htio. Sada sam u političkoj mirovini, nisam član nijedne stranke, a aktivan sam u udruzi Hrvatski domobran – rekao nam je Bertović kad smo ga zatražili za komentar donacija iznenadivši se malo ipak što je jedini donator SDP-a iz cijele županije.

S druge pak strane HDZ je imao dosta donatora iz Sisačko-moslavačke županije. Najizdašnija je bila tvrtka Abaza iz Hrvatske Dubice s 50.000 kuna donacije, a po 10.000 kuna dao je i aktualni HDZ-ov župan Ivo Žinić i ravnatelj ŽUC-a Stipo Šapina. Zanimljivo je kako je tvrtka Mežnar iz Belaja, koju se često proziva za bliskost s aktualnom SDP-ovom sisačkom vlasti radi dobijanja poslova, s 10.000 kuna u biti donator HDZ-a.