Izbornik
Naslovnica Vijesti
U najproduktivnijoj dobi otišli preko granice

Još jedan zabrinjavajući podatak o Hrvatima koji napuštaju zemlju

iseljavanje
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
Od 2011. godine do danas broj onih u radno najproduktivnijoj dobi (od 19 do 40 godina) smanjen je za 57.000, a broj građana Hrvatske starijih od 75 godina u tom je razdoblju povećan za 35.000

Od posljednjeg popisa stanovništva 2011. godine do danas ukupan broj stanovnika smanjio se za 90 tisuća, procjena je Državnog zavoda za statistiku. Riječ je o podacima kod kojih je u obzir uzet samo negativan prirodni prirast, ali ne i ekonomske migracije.

Iako službene brojke govore drugo, posve je realno reći da je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju zemlju napustilo najmanje 150 tisuća ljudi. Najveći je broj njih u Njemačkoj, a mnogo ih je i u Austriji, Irskoj... Novi podaci DZS-a upozoravaju na još jedan izuzetno zabrinjavajući podatak. Od 2011. godine do danas broj onih u radno najproduktivnijoj dobi (od 19 do 40 godina) smanjen je za 57.000, a broj građana Hrvatske starijih od 75 godina u tom je razdoblju povećan za 35.000, piše Glas Slavonije.

Statističke informacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dostupne na internetskoj stranici www.mirovinsko.hr, potvrđuju te trendove. Posljednjega dana 2015. godine, prema podacima HZMO-a, u Hrvatskoj je bilo 1.413.637 osiguranika, dakle radnika.

 

Na kraju 2016. taj je broj povećan na 1.440.188, bilo ih je 26.551 više. No, nastavljen je i trend rasta broja umirovljenika kojih je na kraju 2015. bilo 1.228.020, a na kraju prošle godine 5355 više te je omjer od 1,17 radnika na jednog umirovljenika otprilike ostao jednak.

Jedna mlada Osječanka koja je bolje sutra otišla potražiti izvan granica Hrvatske i to u Irskoj ispričala je da su se ona i njezin dečko zaposlili u prvih tjedan dana.

- U Irskoj smo osam-devet mjeseci. I dečko i ja smo se zaposlili u prvih tjedan dana nakon dolaska. On je u skladištu, ja u jednoj boljoj trgovini. Kada poplaćamo sve troškove, 600 eura stavimo sa strane svaki mjesec. Sada čekamo priliku da uskladimo godišnje odmore i idemo na desetak dana u Moskvu. Dogovorili smo se da nam je to nagrada za, mi ju zovemo hrabrom, odluku da ostavimo Osijek i Hrvatsku. Teško je bilo odlučiti se, ipak su nam svi najdraži tamo, ali sada su i oni sretni jer vide da smo nas dvoje napokon zadovoljni svojim životom - ispričala je Osječanka.