Izbornik
Naslovnica Vijesti
Biljke Doživljavaju novo proljeće

Kad priroda poludi: cvjetaju jabuke i jorgovani, a u Vrgorcu zriju jagode

Jabuke procvjetale u listopadu
1/4
Foto: Željka Ledinski
Sve što je ove godine osjetilo prekid vegetacije zbog kasnog proljetnog mraza ili ljetošnje suše, ovu jesen doživljava kao proljeće i početak nove vegetacijske godine, objašnjava voćar Željko Ledinski

Na kontinentu cvjetaju jabuke, kruške, u Dalmaciji i šljive, bademi, limuni, mandarine... Na zagrebačkoj Peščenici pronašli smo i rascvjetali jorgovan, a dok u Vrgorcu ovih dana beru i slatke “travanjske” jagode, na tržnicama među plodovima jeseni kraljuju i divlje šparoge koje na opožarenim područjima koja su ljetos gasili kanaderi i tlo “začinili” i morskom solju, rastu kao lude.

– Sve što je ove godine osjetilo prekid vegetacije zbog kasnog proljetnog mraza ili ljetošnje suše, ovu jesen doživljava kao proljeće i početak nove vegetacijske godine. U mom voćnjaku tako cvjetaju jabuke – kaže nam voćar Željko Ledinski, dok Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, u proljetnoj rapsodiji pokraj Jastrebarskog na stotinama stabala svojih jabuka broji već i sitne plodove.

Poludjelo vrijeme i klimatske promjene po pitanju šparoga, kojih vezica na placu košta i 50 kuna, građanima – i “kumicama” – tako će donijeti i koristi. No jabuke i ostalo voće ne samo da neće dozreti već će prvi skorašnji mraz toliko naštetiti takvim stablima da ni iduće godine na njima neće biti plodova, strahuju voćari.