Izbornik
Naslovnica Vijesti
Inicijativa bivših maturanata:

Peticija da se karlovačka Gimnazija nazove po Nikoli Tesli

Zbirka instrumenata u karlovačkoj Gimnaziji
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Nikola Tesla je svakako najpoznatiji učenik karlovačke Gimnazije, u kojoj je maturirao 1873. godine i zavolio fiziku, a lani je predstavljena restaurirana zbirka instrumenata kojima se koristio slavni izumitelj

- Kao bivši maturanti karlovačke Gimnazije, a u godini kada se obilježava 250. godišnjica osnutka Gimnazije i 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle, predloženo je Županijskoj skupštini da se Gimnazija Karlovac preimenuje u Gimnaziju Nikole Tesle. Naime, Tesla je svakako najpoznatiji učenik Gimnazije, u kojoj je maturirao 1873. godine, gdje je igrao šah, družio se s vršnjacima, na Korani se kupao, planinario, a zbog profesora fizike u Gimnaziji, kazao je i sam, zavolio je fiziku i postao najslavniji izumitelj svijeta – istaknuo je dr. sc. Danko Plevnik, jedan od 83 potpisnika peticije bivših gimnazijalaca, mahom doktora znanosti, akademskih profesora, publicista, liječnika, pravnika i drugih uglednih Karlovčana koji traže da školu u kojoj je Nikola Tesla stekao jedino formalno obrazovanje, nosi ime po njemu.

Spomenici slavnog izumitelja

– To što je slavi izumitelj pohađao istu školu kao i mi, čini nas ponosnim i zadovoljnim i drugdje u svijetu već bi škola nosila njegovo ime i imao bi svoj spomenik pred školom. Teslini spomenici nalaze se po Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj, Mađarskoj, SAD-u, Kanadi, zemljama gdje Tesla nikada nije niti bio, škole u kojima nije bio nose njegovo ime, a zapravo samo ga karlovačka Gimnazije zaslužuje – dodaje Danko Plevnik.