Izbornik
Naslovnica Vijesti
Peticija SDP-ovih vijećnika

Karlovčani dižu kredite za kupnju udžbenika, neka ih plati Grad!

Vijećnik Nikola Badovinac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Grad Ozalj kupit će udžbenike siromašnima, a ostalima sufinancirati 50%., a roditelji mogu predočiti račune i tražiti povrat novca

Grad Karlovac ima proračun od 220 milijuna kuna iz kojeg se prečesto plaćaju promašene ideje i troši novac na sudske sporove. Pametnije ulaganje svakako bi bilo plaćanje udžbenika karlovačkim osnovcima i srednjoškolcima, što bi iznosilo oko 10 milijuna kuna. Samo za osnovce između šest i sedam milijuna – kažu SDP-ovi gradski vijećnici koji su pokrenuli potpisivanje peticije kako bi plaćanje udžbenika ušlo u proračun za iduću školsku godinu. Nikola Badovinac, SDP-ov vijećnik, kaže da su pokrenuli i online anketu i da ih mnogi podržavaju, a do kraja rujna kod “Žabe” na promenadi i na tržnici kod Kauflanda svaki dan prikupljat će potpise građana.

Ulaganje u obrazovanje

– Građani nam pišu da dižu kredite kako bi od svojih plaća ili jedne plaće u obitelji nabavili udžbenike za djecu. Za osnovce minimalno treba 1500 kuna po djetetu, a gdje je pribor, odjeća, obuća, boravak i hrana u školi – dodao je Badovinac. SDP-ovci kažu kako je stav Grada da neki roditelji imaju dovoljno velike plaće da sami plate udžbenike loš te da mnoge općine i gradovi to već rade bez obzira na primanja roditelja.

– Samo mali postotak Karlovčana ima visoka primanja, a većina jedva spaja kraj s krajem. Riječ je o ulaganju u obrazovanje, u mlade, to bi bio i pronatalitetni potez – dodali su SDP-ovci. Ako peticija ne prođe, najavljuju raspisivanje referenduma, premda se nadaju da do njega neće doći te da će dobra volja prevladati. U međuvremenu, Grad Ozalj odlučio je platiti punu cijenu ili 80% za udžbenike za djecu čiji su roditelji korisnici socijalnog programa, a svima drugima sufinancirat će 50% cijene, i to već za ovu školsku godinu, pa roditelji mogu predočiti račune i tražiti povrat novca.