Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Konferencija o demografskoj revitalizaciji Like, Primorja i Gorskog kotara

Komadina: Gorski kotar je područje koje zahtjeva posebnu skrb, a država to ne uvažava

Foto: Primorsko-goranska županija
Statistički pokazatelji razvoja Gorskog kotara nisu optimistični i ukazuju na izraženu depopulaciju i pad gospodarske aktivnosti što je nužno prekinuti kako bi ova mikroregija opstala - kazao je Komadina.

U tvrđavi Nehaj održana je druga po redu Konferencija na temu demografske revitalizacije i doprinosa JLP(R)S-a te obuhvatila područje Like, Primorja i Gorskog kotara izlažući demografske izazove s kojima se ovo područje suočava, kao i moguća rješenja i primjere dobre prakse, prenijeli su iz Primorsko-goranske županije.

Međunarodna konferencija Žele zaštiti podmorje Paklenih otoka ali i ribljeg fonda na tom području

- Ulaganje u demografske mjere, usluge namijenjene obitelji, djeci i mladima dugoročne su socijalne investicije u najvažniji stup našeg društva, a time i u gospodarsko jačanje zemlje te stvaranje i jačanje uvjeta za ostanak, ali i povratak u zemlju - istaknula je na konferenciji ministrica Vesna Bedeković.

Jedan od govornika bio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je istaknuo Gorski kotar kao područje koje zahtjeva posebnu skrb.

- Gorski kotar je unutar te naše regionalne nejednakosti područje koje zahtjeva posebnu skrb ne samo regionalne samouprave već i države koja do sada nije pokazala očekivanu razinu senzibiliteta i uvažavanje otežanih uvjeta života u tom planinskom kraju. Statistički pokazatelji razvoja Gorskog kotara nisu optimistični i ukazuju na izraženu depopulaciju i pad gospodarske aktivnosti što je nužno prekinuti kako bi ova mikroregija opstala - kazao je dodajući da se u razdoblju između 2011. i 2017. godine broj stanovnika sa smanjio za oko 11%, pri čemu broj živorođene djece za oko 24%. 

Projekt vrijedan 875 milijuna kuna Na Sušaku u Rijeci počela gradnja nove bolnice za majku i dijete

Uz župana Komadinu na Konferenciji je sudjelovala i Dragica Marač, pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade. O svojim iskustvima, problemima i projektima usmjerenim demografskoj revitalizaciji govorilo je i više načelnika i gradonačelnika iz PGŽ-a - Sanja Udović, David Bregovac, Marijan Karlić, Ana Kučić i Nikola Grgurić.