Izbornik
Naslovnica Vijesti
Bitka s prirodom

Mađarski ledolomac probio led na Dunavu, sutra kreće istim putem uzvodno

ledolomac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Ledolomac je pri izlasku iz područja ledostaja dodatno usitnio led posebice veliku santu te naglasio kako je s tim probojem ledostaja veliki dio posla uspješno obavljen

Mađarski ledolomac broj 11 je danas oko podneva završio s probijanjem ledostaja na Dunavu nizvodno i došao u područje vodotoka gdje nema leda te će u Vukovaru dopuniti gorivo i sutra nastaviti lomiti led uzvodno.

Voditelj Centra obrane od poplava "Hrvatskih voda" za područje Dunava i donje Drave Ivica Nađ kazao je Hini kako je ledolomac pri izlasku iz područja ledostaja dodatno usitnio led posebice veliku santu te naglasio kako je s tim probojem ledostaja veliki dio posla uspješno obavljen.

Ledolomci ostaju u pripravnosti

Očekuje se da će ledolomac u petak biti spreman vratiti se istim putem uzvodno kako bi odlomljeni komadi leda mogli otploviti nizvodno i da će doći do drugog ledlomca br. 6 koji se nalazi na 1357. kilometru Dunava, gdje su naslage leda bile najdeblje, te zajedno nastaviti proširivati danas probijeni koridor i osigurati protočnost Dunava.

Nađ ističe i kako je teško prognozirati koliko će ledlomci još ostati na Dunavu, jer se ponovno očekuje hladni val s vrlo niskim temperaturama, pa će ostati pripravni dok se ne procijeni da neko vrijeme neće biti problema s ledom.

Ponovio je kako vodostaji Drave i Dunava i dalje nisu zabrinjavajući te kako ne prijeti opasnost od poplava.

Ivica Nađ izvijestio je kako će temeljem bilateralnog dogovora mađarske i srpske strane iz Mađarske prema Srbiji u četvrtak biti upućena još dva ledolomca koji će prolaskom kroz Hrvatsku obaviti dodatno lomljenje leda i tako doprinjeti obrani od ledostaja na Dunavu.