Izbornik
Naslovnica Vijesti
U iščekivanju novog vala

Migranti svakodnevno pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku

Izbjeglice
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Iako za sada nema većih problema na granici, mještani Tovarnika i Iloka, naselja uz samu granicu, kažu kako migrante u pokušaju prelaska državne granice viđaju gotovo svakodnevno

Godinu dana od prošlogodišnje velike izbjegličke krize, tijekom koje je kroz Hrvatsku prošlo više od pola milijuna ljudi, građani na istoku Hrvatske u isčekivanju su novoga migrantskog vala. Iako za sada nema većih problema na granici, stanovnici na istoku Hrvatske, kao i razne žurne službe, spremaju se kao da će nova kriza započeti već sutradan.

Za sada nema nikakvih naznaka da se prošlogodišnji Prihvatni centri, onaj u Opatovcu i Slavonskom Brodu, osposobljavaju za prihvat novih migranata, ali iz MUP-a su više puta ukazali kako su spremni, ako za to bude potrebe, vrlo brzo ponovno aktivirati  centre. IZ MUP-a navode kako svakodnevno prate situaciju na terenu i da postupaju prema potrebama. Ipak, navode i kako gotovo svakoga dana bilježe pokušaje ilegalnih prelazaka državne granice i to u manjim ili većim skupinama. Najveći dio tih pokušaja policija zaustavi, ali ipak ima i onih koji nekako uspiju proći.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Međutim, i oni već na samome svome početku puta kroz Hrvatsku prema zemljama zapadne Europe budu zaustavljeni i vraćeni nazad. Najveći broj prelazaka bilježi se u naseljima uz samu granicu, kod Tovarnika i Iloka. Razlog tome je činjenica što se u blizini tih mjesta, u susjednoj Srbiji, nalaze Prihvatni centri za smještaj migranata.

Prihvatni centri u susjedstvu

Oni u nama susjednoj zemlji kreću se bez ikakvih ograničenja, a kako ne mogu očekivati skori ulazak u Mađarsku, odlučuju se probati preko Hrvatske doći do toliko željenih zemalja zapadne Europe. Procjenjuje se kako je u neposrednoj blizini hrvatske granice, u nekoliko takvih centara, smješteno oko 1.500 migranata, dok se u Srbiji nalazi oko 7.000 migranata. Mještani Tovarnika i Iloka kažu kako migrante u pokušaju prelaska državne granice viđaju gotovo svakodnevno. Neki su uspjeli doći i do samih naseljenih mjesta.

Za sada nisu zabilježeni nikakvi veći problemi iako je poznat slučaj od prije nekoliko dana kada su migranti ukrali automobil u Šarengradu. Automobil su ukrali s ciljem da se prevezu do unutrašnjosti Hrvatske, ali su se zaustavili već nakon 30-ak kilometara u vukovarskom prigradskom naselju Sotin. Automobil je vraćen vlasniku, a migranti su privedeni i potom, kao i ostali, vraćeni u Srbiju odakle su i ušli u Hrvatsku.

Iako za sada od migrantskog vala nema ništa, niz je slučajeva osoba koji nesreću tih ljudi koriste za svoje osobne potrebe. Zabilježeno je više slučajeva državljana Hrvatske koji su pokušali migrante svojim vozilima prokrijumčariti dalje. Za taj "posao" naplaćuju 150 eura, pa naviše, po glavi. Međutim, pri tom ne razmišljaju da riskiraju i kaznene prijave i vrlo vjerojatno zatvorske kazne.