Izbornik
Naslovnica Vijesti
Vladimir Poljak obišao je šest država

Moj me fićo pomlađuje, zajedno nam je tek 115 godina

Vladimir Poljak vlasnik je fiće
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Vladimiru Poljaku suvozač na putovanjima je 35 kg rezervnih dijelova koje mora voziti u slučaju kvara

- Prvog fiću u životu kupio sam od tajnika svoje osnovne škole. Od tada mi se zavukao pod kožu. Kad me pitaju za godine, volim reći: imamo 115 – kaže Vladimir Poljak (62). Umirovljenik iz Zagreba ponosni je vlasnik fiće iz 1964., kojim putuje po Europi. Obišao je njime šest država, od Slovenije i BiH do Rumunjske i Bugarske. Uskoro će i sedmu, u rujnu odlazi na susret fića u Grazu.

Automobil mu je izdržljiv i dobro podnosi duga putovanja. Primjerice, kada je išao u bugarsko ljetovalište Burgas na Crnom moru, u četiri dana prešao je 2548 kilometara i vratio se neokrznut. Svako putovanje fićom za Vladimira je izazov, a živce prije polaska mora ostaviti kod kuće. Svog fiću predstavio je na nedavnom susretu oldtajmera u Slavonskom Brodu.

– Ovog fiću kupio sam prije deset godina. Onog prethodnog prodao sam prije tri godine. Taj drugi bio je gotovo nov, iz 1980. Ovaj je ipak malo stariji, budi sjećanja i ljudi ga više vole – smije se Vladimir, koji je u životu imao deset oldtajmera. Suvozača mu na putovanjima predstavlja 35 kg rezervnih dijelova koje je s vremenom naučio sam mijenjati.

– Kada sam se na povratku s jednog susreta zaustavio u Beogradu, oko mog se auta natiskalo stotinjak Kineza. Svi su se željeli slikati s njim – prisjeća se Poljak.