Izbornik
Naslovnica Vijesti
Planovi gradova

Na bazene će se ići u Zelinu i Veliku Goricu, a na kuglanje u Zaprešić

vodeni park
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Prioritete su gradonačelnici odredili, proračune donijeli, a sad još samo, kažu, čekaju da počnu s njihovim izvršenjima

Gradska kuglana u Zaprešiću, vodeni park u Zelini, kompletno nova LED rasvjeta u Samoboru, pročistač otpadnih voda u Jaski, sto milijuna kuna vrijedna vodovodna mreža kroz Vrbovec, Dugo Selo, Zelinu i Ivanić-Grad te rotor na izlazu s autoceste kod Svete Nedelje – samo su neki od projekata gradova Zagrebačke županije za ovu godinu. Proračune su donijeli, kažu gradonačelnici, a sad je vrijeme da ih se detaljno počne izvršavati.

Vrtići i škole prioriteti

Dogradnja vrtića, uređenje kinodvorane, a i zamjena javne rasvjete LED svjetlima projekti su koje za 2017. ističe gradonačelnik Samobora Krešo Beljak. Sagradit će se i sortirnica te kompostana na prostoru nekadašnjeg odlagališta otpada Trebež, a uz besplatne udžbenike i božićnice za umirovljenike, u ovoj godini izdvojit će se i za uskrsnice umirovljenicima. Susjedna Sveta Nedelja uložit će u projekt gradnje rotora odmah kod izlaza s autoceste.

– Dnevno ondje prođe 30 tisuća automobila, a sad je otvorena i onkološka klinika, što će još povećati broj dolazaka pa želimo doskočiti prometnom čepu – kaže Drago Prahin, gradonačelnik Svete Nedelje. Proširit će i poslovnu zonu te urediti biciklističku i pješačku stazu od Hoto centra do ulaska u Samobor. Projektirat će i novu zgradu za osnovnu i srednju školu u Strmcu, a u istom će naselju urediti i višenamjensku dvoranu te proširiti vrtić Slavuj. U Zaprešiću, pak, nastavljaju s gradnjom južne obilaznice vrijedne 100 milijuna kuna, a devet milijuna kuna uložit će u gradsku kuglanu s obzirom na to da će 2018. godine biti domaćini Svjetskog kuglačkog kupa. Rekreativci i profesionalci moći će vježbati na četiri staze a bit će ondje i kafić.

– Uredit ćemo i Trg dr. Franje Tuđmana, kao i glavni Trg Ivana Pavla II., na kojem ćemo postaviti i skulpturu pape. Jedan od većih projekata je i uređenje osam objekata unutar Novih dvora, u kojima će se smjestiti, između ostalog, vinoteka i Muzej Matija Skurjeni – kaže gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. U Svetom Ivanu Zelini nova će godina biti u znaku – vodenog parka. Trenutačno se radi projektna dokumentacija, a s gradnjom kompleksa bazena, koja će stajati oko četiri milijuna eura, trebalo bi se početi u drugoj polovici 2017.

Novo reciklažno dvorište

– Gradit ćemo i novo reciklažno dvorište i urediti vatrogasni centar – rekao je gradonačelnik Zeline Hrvoje Košćec, koji je napomenuo kako je gradu cilj što više projekata sufinancirati novcem EU. A upravo novac iz fondova EU trebao bi stići u Dugo Selo, gdje se planira gradnja sekundarne kanalizacije na području cijeloga grada.

Započet će se i s uređenjem centra grada u Dugom Selu, a samo se još lijepo vrijeme čeka kako bi se sanirala ulazna cesta iz Zagreba.

– Sredstva su već osigurana, ugovori su potpisani i radovi će početi odmah nakon zime – rekao je gradonačelnik Stipo Velić. Vrbovec će ove godine početi rješavati pitanje vodovoda i odvodnje.

– Grad će dobiti 80 novih kilometara vodovodne mreže. Riječ je o projektu u koji su zajedno ušla četiri grada; Dugo Selo, Ivanić-Grad, Sveti Ivan Zelina i Vrbovec, a ukupno mu vrijednost iznosi sto milijuna kuna, od kojih je 69 posto financirano sredstvima iz Europske unije – objasnio je gradonačelnik Vladimir Bregović te dodao kako će se graditi i sustav odvodnje, a projekt podrazumijeva i gradnju pročistača otpadnih voda. Pročistač se planira i u Jastrebarskom, gdje se radovi očekuju i na glavnoj obilaznici.

– Napravit će se i odvodnja od Petrovine, Volavja, Novaka do Domagovića – rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel. Gradnju kanalizacijske mreže planiraju i u Velikoj Gorici, gdje će graditi bazen, postaviti mrežu širokopojasnog interneta, uvesti rent-a-bike sustav i smanjiti cijene vrtića. U Ivanić-Gradu, između ostalog, uredit će gradski muzej, podvožnjak Hercegovačka - Gregorkova, Turistički trg te trg i igralište u Moslavačkoj