Izbornik
Naslovnica Vijesti
Cvate riječni turizam u Vukovaru

Na obale Dunava pristao 193. kruzer, do kraja godine očekuje ih se još 28

Riječni kruzeri
Foto: Branimir Bradarić
Vukovarske gradske vlasti organizirale su doček za putnike s kruzera, a gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ističe kako je ovo rekordna godina po broju pristajanja u tom gradu

Svjesni velikog potencijala riječnog turizma, koji rezultira i sve većim brojem kruzera s turistima koji pristaju na obale Dunava, vukovarske gradske vlasti pripremaju mjere kako bi u što većoj mjeri iskoristili ovaj oblik turizma. Tako su jučer, s Turističkom zajednicom grada Vukovara, organizirali doček za putnike s kruzera koji su pristali kod Vukovara. Turisti su imali prilike kušati domaća vina, rakiju, probati langošice, kulen, sir, kobasicu, šunku… Imali su prilike i gledati uživo kako se rade figure od gline.

-Ovo je rekordna godina po broju pristajanja kruzera u gradu Vukovaru. Ovo je mali iskorak i promjena cjelokupne slike i pristupa turizmu u Vukovaru, a današnji doček turista je samo najava onoga što planiramo iduće godine. Mnogo toga se čini kako bi Vukovar, gradski ugostitelji i svi oni koji se bave turizmom imali neke koristi od ovako velikog broja dolazaka. Paleta od 15 mjera, koje Grad Vukovar daje kao poticaje poduzetnicima i gospodarstvenicima, dodatno će se razraditi i obogatiti kako bi te mjere bile još učinkovitije. Siguran sam da će se novim pristupom doći do boljih rezultata - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Posljednje pristajanje 17. studenog

Najavio je kako će ubuduće turista s kruzera, koji budu pristajali kod Vukovara, dočekivati na sličan način, a sve kako bi u što većoj mjeri iskoristili potencijale riječnog turizma. Gradska pročelnica za turizam Marina Sekulić rekla je kako su s današnjim danom kod Vukovara pristala 193 plovila od 221 koliko ih se očekuje da pristane do kraja sezone.

Foto: Branimir Bradarić

- Do sada je na taj način u Vukovar došlo 23.931 putnik, a u najvećem broju dolazili su Amerikanci i Nijemci. U porastu je i broj Francuza kao i turista iz skandinavskih zemalja - rekla je Sekulić dodajući kako su tijekom ove godine napravljeni određeni pomaci u vidu razvoja ovoga vida turizma.

Prema riječima gradske pročelnice za turizam, prvi riječni kruzer ove godine u Vukovar je pristao 1. travnja, dok će zadnji ovogodišnji kruzer kod grada pristati 17. studenoga. U međuvremenu se obavljaju i razgovori s turističkim agencijama kako bi Vukovar i njegove znamenitosti i atrakcije bile također uvrštene u turističku ponudu turista s kruzera.  Direktorica Turističke zajednice Vukovar Jasna Babić rekla je kako Vukovar svakako ima što ponuditi turistima te da to treba iskoristiti u što većoj mjeri. Istaknula je kako turiste s kruzera interesira etno turizam, gnijezda roda i slične stvari kojih nemaju prilike vidjeti u gradovima iz kojih dolaze.