Izbornik
Naslovnica Vijesti
Rezultati za svibanj

Najviše noćenja bilo je u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru

turisti
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Najviše noćenja u prvih pet mjeseci ili 2,5 milijuna bilo je u Istri te blizu 1,5 milijuna u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a tek nešto manje ili 1,4 milijuna na Kvarneru

U Hrvatskoj je u svibnju bilo 4 posto više turističkih dolazaka, ali i 2 posto manje noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u prvih pet mjeseci turista došlo 14 posto više te su ostvarili 11 posto više noćenja nego u istom lanjskom razdoblju, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva turizma.

Temeljeći podatke na sustavu eVisitor i eCrew, iz Ministarstva napominju kako je blagi pad noćenja u svibnju ove godine od 2 posto bio očekivan. Ukupno je u tom mjesecu bilo 4,6 milijuna noćenja, koje je ostvarilo 1,3 milijuna turista.

Stranih turista došlo je u svibnju 1,2 milijuna ili 3 posto više nego u lanjskom svibnju. Ostvarili su 4,1 milijun noćenja ili 3 posto manje. Za razliku od stranih, s domaćim turistima je i u dolascima i u noćenjima zabilježen porast, od 7 i 9 posto.

Po regijama, najviše noćenja u svibnju bilo je u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru, a slijede Dubrovačko-neretvanska županija, Zadarska, Šibensko-kninska te Grad Zagreb i Ličko-senjska županija.

Nijemci su u svibnju među svim turistima ostvarili najviše noćenja, a potom Austrijanci, turisti iz Ujedinjene Kraljevine te Slovenije.

U pet mjeseci 3 milijuna turista i 9 milijuna noćenja

Unatoč nešto slabijem svibnju po noćenjima, na razini pet mjeseci ove godine turistički rezultat je i dalje u dvoznamenkastom plusu. Od početka godine do kraja svibnja turističkih noćenja je bilo 11 posto više ili 9,3 milijuna , a turista 3 milijuna turista ili 14 posto više njih nego u lanjskih prvih pet mjeseci.

Stranih turista pritom je došlo 2,4 milijuna ili 15 posto više, a ostvarili su 7,7 milijuna noćenja ili 10 posto više.

Porasti su zabilježeni i sa dolascima domaćih turista, od 12 posto, te s njihovim noćenjima od 13 posto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine.

Po regijama (županijama), najviše noćenja u prvih pet mjeseci ili 2,5 milijuna bilo je u Istri te blizu 1,5 milijuna u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a tek nešto manje ili 1,4 milijuna na Kvarneru.

U Dubrovačko-neretvanskoj županija bilo je 1,2 milijuna noćenja, u Gradu Zagrebu 715 tisuća, a u Zadarskoj županiji 700 tisuća. Šibensko-kninska županija u prvih pet mjeseci imala je 409 tisuća noćenja, a Ličko-senjska 191 tisuću.

Među kontinentalnim županijama najviše noćenja ili 121 tisuća bilo je u Krapinsko-zagorskoj, dok je druga Karlovačka sa 84 tisuće noćenja, a treća Osječko-baranjska županija s blizu 70 tisuća noćenja.

Nijemci su i tijekom prvih pet mjeseci najviše turistički dolazili u Hrvatsku, ostvarivši najviše ili 1,5 milijuna noćenja, a s 951 tisućom slijede ih Austrijanci te Slovenci s 794 tisuće noćenja.

Među smještajnim objektima, od ukupnog broja noćenja najviše je u prvih pet mjeseci ili 5 milijuna bilo u hotelima, s 1,5 milijuna slijede objekti u domaćinstvima te s 1,1 milijun kampovi.