Izbornik
Naslovnica Vijesti
Varaždinska šnajderica Katica Seglin (74)

'Predsjednica se jako lijepo odijeva, a ne sviđa mi se stil Josipe Lisac'

Varaždinska šnajderica Katica Seglin
1/8
Foto: TZ Varaždin
U palači Herzer do 23. travnja održava se manifestacija “Mjesec varaždinskog šnajderaja”

Bijela haljina od paname, pamučnog materijala s kockicama koji se danas rijetko koristi, ukrašena bordurama i križićinma, prvi je odjevni predmet što ga je sa samo 12 godina sašila Katica Seglin. Od tada do danas ta je 74-godišnja varaždinska krojačnica (šnajderica) sašila  više od 600 vlastitih kreacija.

- Već od prvog razreda učiteljica nas je učila vesti, heklati, štrikati i pomalo šivati, a u 6. sam napravila prvu haljinicu - kaže šnajderica Katica, čijih je 14 kreacija izloženo u palači Herzer na izložbi "Modnim tragovima Varaždina". Radila je 26  godina u tvornici u Varaždinu, a potom deset godina, sve do mirovine, u Sloveniji. Punih 45 godina šivala je po mjeri, a posljednjih desetak obavlja samo popravke poput kraćenja odjeće.

- Ako imaš smisao za odijevanje, možeš se savršeno obući i izgraditi svoj stil. Novac nema veze s time. Netko kupi puno lijepih odjevnih predmeta, a nikad nije lijepo odjeven. Imam mušterije koje cijeli život nisu našle sebe i svoj stil. Ja sam svoj pronašla u mladosti. Sreća pa sam dosta šlank i sve mi dobro stoji - kaže. Od javnih osoba sviđa joj se stil predsjednica Kolinde Grabar-Kitarović.

Podrška domaćim kreatorima

- Predsjednica Kolinda se jako lijepo odijeva, ona je čisto klasična ženska i to mi se jako sviđa. Ne sviđa mi se stil Josipe Lisac, previše je tu svega - napominje. Kad hoda po gradu primjećuje da su djevojke vrlo slično odjevene, nose tajice i hlače, a vrlo malo suknje i haljine.

- Ne volim kad su svi isti. No, ja sam iz drugog vremena, ne mogu suditi - dodaje brzo. Do 23. travnja u palači Herzer održava se manifestacija "Mjesec varaždinskog šnajderaja", koju organiziraju Turistička zajednica i Gradski muzej Varaždin. Uz izložbu, tijekom četiri petka u palači Herzer održat će se modne revije na kojima će devet varaždinskih kreatorica predstaviti svoje kolekcije. Na posljednjoj, tematskoj reviji nazvanoj "Volim Varaždin. Nosim Varaždin" predstavit će se njihovi modeli inspirirani Varaždinom.

- Mjesecom varaždinskog šnajderaja želimo uz doprinos izložbi, obogatiti događanja u gradu Varaždinu, te podržati varaždinske kreatore u realizaciji zajedničke ideje stvaranja "nosivih" suvenira grada koje će posjetitelji grada moći kupiti na jednom mjestu - rekal je direktorica Turističkog ureda grada Varaždina Jelena Toth.