Izbornik
Naslovnica Vijesti
Oslanjaju se na stranku

Ne troše vlastiti novac za kampanju, izuzetak Vrkić koji ulaže 55.000 kn

Ivica Vrkić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Osim kandidata za gradonačelnika Osijeka Ivice Vrkića, izdašnije iznose u vlastitu kampanju ulažu i HDZ-ov kandidat Drago Prgomet i HNS/SDP-ova kandidatkinja Anka Mrak Taritaš s po 20.000 kuna

Dobar dio kandidata za gradonačelnike četiri najveća hrvatska grada, a ukupno ih je 33, uložit će malo, ili uopće neće ulagati vlastita sredstva u svoje kampanje, izuzetak su kandidati/kinje za gradonačelnika Zagreba te Ivica Vrkić, kandidat za gradonačelnika Osijeka koji će uložiti čak 55.000 kuna.

Ti podaci sadržani su u izvješćima koja su kandidati dužni objaviti javnosti, činjenica da ne kane ulagati vlastita sredsta upućuje na to da će se u financiranju kampanja osloniti na sredstva koja im daju političke stranke, koje su ih predložile, te na donacije.

Da u kampanju ne namjeravaju ulagati vlastita sredstva, izjavili su, primjerice, kandidati za gradonačelnika Splita Željko Kerum, Andro Krstulović Opara, Ante Čikotić i Aida Batarelo iza kojih stoje Hrvatska građanska stranka, HDZ, Most te SDP/HNS.

Isto su potvrdili i Veljko Obersnel te Kristijan Staničić, SDP-ovi i HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika Rijeke, kao i Miroslav Šimić, Mostov kandidat za gradonačelnika Osijeka.

Sa po tisuću kuna iz 'vlastitog džepa' svoje će kampanje financirati Mostova kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Petra Mandić i Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba Marko Sladoljev, kandidat Nove ljevice za splitskog gradonačelnika Dragan Markovina investirat će vlastitih 2.775 kuna, a Marijana Puljak, kandidatkinja stranke Pametno za istu dužnost, 5.000 kuna.

HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka Ivana Šojat kampanju će financijski pojačati s vlastitih 3.000 kuna.

Izdašniji od kolega pokazali su se pretendenti za mjesto zagrebačkog gradonačelnika, pa će po 5.000 vlastitih kuna u kampanju uložiti nezavisna Bruna Esih i aktualni gradonačelnik Milan Bandić, nezavisna Sandra Švaljek investirat će 10.000 kuna iz osobne ušteđevine, a po 20.000 kuna, također iz ušteđevine, HDZ-ov kandidat Drago Prgomet i HNS/SDP-ova kandidatkinja Anka Mrak Taritaš.

Najviše vlastitih sredstava u kampanju će uložiti Ivica Vrkić – čak 55.000 kuna. - Ta su sredstva isključivo moja obiteljska ušteđevina i ostvareni prihodi od dohotka - naveo je u izjavi Vrkić.