Izbornik
Naslovnica Vijesti
Nezadovoljni policajci

'Nemamo dovoljno opreme na granici'

Policija, izbjeglička kriza
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Policajci, koji čuvaju zelenu granicu i sprečavaju ilegalan prolazak migranata, žale se na teške uvjete rada i pješačke ophodnje kroz šumu bez ikakve opreme, dalekozora po danu i termovizije po noći

Nema dovoljno policijskih automobila, a uzduž granice između Hrvatske i Srbije nemoguće je raditi pješačke ophodnje jer ima stršljena, pčela, osa i divljih svinja s mladima koje se brane ako se osjećaju ugroženo, žale se policajci koji čuvaju zelenu granicu i sprečavaju ilegalan prolazak migranata. Uvjeti rada jako su teški, dodaju. Žale se i na šefa granične policije za kojeg tvrde da im prijeti disciplinskim postupcima, i to zbog nerada.

– Zahtijeva da u dnevnim i noćnim smjenama djelatnici budu sami u šumi bez ikakve opreme, dalekozora po danu i termovizije po noći jer postaja nema toliko opreme, a samo djelatnici granične policije imaju pravo koristiti uređaje u noćim smjenama jer imaju položen certifikat za te kamere. Kada u ispomoć dođu djelatnici policijskih postaja PU vukovarsko-srijemske i iz drugih postaja osječke i brodske županije, bude oko 50-60 ljudi na terenu u jednoj smjeni te zbog nedostatka vozila postoje pješačke ophodnje. Ne postoji pauza od sat vremena koja je propisana kolektivnim ugovorom te djelatnici ne smiju otići kupiti hranu, vodu i obaviti nuždu po potrebi – kažu policajci.

Ophodnje po šumi i poljima

Navodno je nekolicina interventnih policajaca – njih sedam ili osam – zato bila odbila ići na teren, zbog čega je u interventnoj jedinici PU vukovarsko-srijemske održan sastanak. Tad su policajci načelnika uprave upoznali sa svojim problemima, a on im je navodno obećao riješiti problem nedostatnog broja vozila, osigurati češće smjene, ali i platiti prekovremene sate.

Ipak, starijim policajcima nije baš najjasnije što to muči njihove mlade kolege jer se podrazumijeva da ophodnje budu po šumi i poljima jer je i to državna granica duž koje se ne može vozikati automobilom i loviti ilegalce, pogotovo zato što se od kukuruza i šume iz vozila malo toga vidi. 

Smatraju da je razlog za “pobunu” interventne policije zapravo taj što nemaju pravo na terenski dodatak od 150 kuna po smjeni kad idu na ispomoć u neku policijsku postaju na području uprave. Naime, interventni policajci zaposlenici su uprave, imaju 20-30 posto veća mjesečna primanja od ostalih, ali ne i dnevnice kada idu na teren izvan baze. Terenski dodatak dobivaju policajci koji dolaze na ispomoć iz drugih uprava (ovdje su to osječko-baranjska i brodsko-posavska), ali i npr. temeljni i prometni policajci iz Vinkovaca.