Izbornik
Naslovnica Vijesti
Sastanak s načelnicima i gradonačelnicima

'O svemu što sam čula na terenu razgovarat ću s predsjednicima Vlade i Sabora'

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je svoj ured na dva dana premjestila u Varaždin i Varaždinsku županiju, sastala se u srijedu u Ludbregu s gradonačelnicima i načelnicima općina te županije.

Nakon sastanka rekla je kako ima mnogo pozitivnih priča, ali se "kristaliziralo i nekoliko sustavnih problema" koji se svagdje ponavljaju.

- Jedinice lokalne samouprave prije svega nezadovoljne su time što kompenzacijske mjere zbog gubitka sredstava u njihovim lokalnim proračunima zbog poreznih reformi za sada nisu zadovoljavajuće. Slažem se s njima i nadam se da će se iznaći rješenja u dijalogu Ministarstva financija, Vlade i lokalnih jedinica - istaknula je te dodala kako bi bilo dobro utemeljiti neko neslužbeno radno tijelo za tu problematiku.

Problem upravljanja državnom imovinom

Kao drugi problem hrvatska predsjednica je navela upravljanje državnom imovinom, ocjenjujući da ministra Gorana Marića "čeka jako puno posla". Ona se slaže s gradonačelnicima i načelnicima da treba pronaći model kako da se državne nekretnine ustupe jedinicama lokalne samouprave.

- Ako dođe do prodaje, nek' se dođe do određenog postotka kojim bi se država kompenzirala. Mislim da je najgore kad nekretnine stoje, kad propadaju, kad državu koštaju, a nitko od toga nema koristi - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

U razgovoru s lokalnim čelnicima istaknula je još jedan problem - indeksaciju. Smatra da je sadašnji sustav određivanja indeksa razvijenosti manjkav te da bi u definiranju nove indeksacije u obzir trebalo uzeti i demografska kretanja, čak i vremenske uvjete na pojedinim područjima. U vezi s korištenjem europskih fondova predsjednica Grabar-Kitarović je rekla kako je dobar prijedlog da se napravi strategija raspisivanja natječaja jer mnogi projekti stoje zbog natječaja koji nisu raspisani.

- Razumijemo da je Vlada tek nedavno došla, da proračun tek treba biti usvojen, ali nadamo se da će se nakon toga krenuti u intenzivno rješavanje ovih i mnogih drugih pitanja - istaknula je te najavila da će o svemu što je čula na terenu razgovarati s predsjednicima Vlade i Hrvatskoga sabora.

Posjetila gradove i općine u Varaždinskoj županiji

Predsjednica Republike je, osim Ludbrega, posjetila Lepoglavu, Ivanec i Varaždinske Toplice. Prije odlaska u Lepoglavu u Varaždinu je bila u Gumiimpex-GRP-u, koji se u četrdesetak godina od male vulkanizerske radionice razvio u vodeću tvrtku u industriji gume. Vlasnik Rudolf Kirić upoznao je hrvatsku predsjednicu s poslovanjem tvrtke koja obrađuje gumu s otpada s područja Hrvatske i proizvodi gumeni granulat kao sirovinu za proizvode široke primjene.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić i župnik mons. Andrija Kišiček upoznali su gošću s lepoglavskom čipkom, koja je na UNESCO-ovu popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine te s poviješću crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, barokizirane gotičke građevine s freskama Ivana Krstitelja Rangera. U Ivancu je hrvatska predsjednica posjetila tvrtku Drvodjelac s više od 200 kreativnih djelatnika, gdje se u pratnji njezina direktora Zdravka Markovića i gradonačelnika Ivanca upoznala s proizvodnjom drvnih proizvoda.

Predsjednica Grabar-Kitarović u Varaždinskim Toplicama družila se s građanima, a radni dio drugog dana boravka u Varaždinskoj županiji završit će susretom s učenicima Prve gimnazije u Varaždinu.

Danas se Ured predsjednice na dva dana seli u Međimursku županiju.