Izbornik
Naslovnica Vijesti
Masovna grobnica

Obilježena 25. godišnjica pokolja u selu Baćin pokraj Hrvatske Dubice

Spomen-obilježje kod masovne grobnice u Baćinu gdje je pogubljeno 56 civila
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Za ubojstvo 56 civila osuđeno je sedam osoba na 125 godina zatvora, no do sada nitko od njih nije završio u zatvoru jer su u bijegu

Obilježena je 25. godišnjica jednog od najvećih zločina počinjenih u Hrvatskoj u Domovinskom ratu - smaknuća 56 civila u selu Baćin pokraj Hrvatske Dubice. Tog 21. listopada 1991. godine pod izlikom da ih vode na razmjenu u obližnju Hrvatsku Kostajnicu srpski pobunjenici su u Dubici ukrcali zarobljene hrvatske civile, koje su prethodno okupili u mjesnom domu, te ih na obali Une u Baćinu izveli iz njega i strijeljali. Leševi ubijenih nekoliko dana su bili na obali rijeke, nakon čega su ih bagerom zatrpali u iskopani kanal uz rijeku Unu.

Ekshumacija grobnice obavljena je 1997. godine, a do sada je identificirano 44 žrtava. Za ovaj zločin osuđeno je 2013. godine sedam osoba na ukupno 125 godina zatvora, no do sada nitko od njih nije završio u zatvoru jer su u bijegu. Neki počinitelji su i poginuli tijekom ratnih događaja, a masakr su počinili pripadnici jedinica za posebne namjene Kaline iz Komogovine.

Baćin je druga po veličini masovna grobnica iz Domovinskog rata, nakon Ovčare, a tijekom rata su s područja Hrvatske Dubice te obližnjih sela Baćin i Cerovljani okupatorske vlasti pobile ukupno 115 Hrvata.