Izbornik
Naslovnica Vijesti
Centar za ponovnu uporabu

Odbačene predmete će čistiti i popraviti pa ponovo prodavati

Glomazni otpad
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Prikupljeni predmeti će se očistiti i popraviti, te potom prodavati po cijeni koja će pokriti samo troškove popravka

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u međimurskom gradu Prelogu 9. svibnja otvorit će prvi Centar za ponovnu uporabu (CPU) u Hrvatskoj koji pokreće jedna komunalna tvrtka.

- Odlaganje otpada je posljednji korak kod pravilnog gospodarenja otpadom, no nažalost u Hrvatskoj je to vrlo često prvi i najzastupljeniji način postupanja sa otpadom. Velik problem je krupni, glomazni otpad, kao što je namještaj, obuća i odjeća, roba široke potrošnje poput posuđa, knjiga, igračaka, dječje i sportske opreme, koja se baca i završava na odlagalištima. Velik dio te robe je još uvijek upotrebljiv, no potreban im je popravak ili obnova - pojašnjava direktor komunalnog poduzeća Pre-kom Siniša Radiković.

Takav otpad skupljat će se i obnavljati u CPU-u, u kojem će se urediti i prostor za socijalna poduzeća i zadruge koje se bave obradom otpada. Prikupljeni predmeti će se očistiti i popraviti, te potom prodavati po cijeni koja će pokriti samo troškove popravka - pojašnjava Radiković.

Osim na licu mjesta, građani će robu moći razgledati i putem web aplikacije. Otvaranjem Centra Pre-kom će proslaviti i 15 godina rada, a općine Belica i Dekanovec pridružit će se strategiji "Zero Waste 2020.“,  prema kojoj se do 2020. godine planira odvojeno sakupiti i obraditi 70 posto otpada. Grad Prelog i okolne općine trenutno su na 60 posto sakupljenog i na 53 posto obrađenog otpada.