Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Direktor Varkoma Vlado Vlašić:

Odmah sam pozvao ženu na red zbog neplaćenih računa!

Vlado Vlašić, direktor tvrtke Varkom
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Nakon što su se pojavile informacije da je direktor Varkoma Vlado Vlašić bio pod ovrhom zbog neplaćenih računa za odvoz smeća Čistoći, tvrtki koja je u većinskom vlasništvu Varkoma, varaždinski SDP zatražio je danas da podnese ostavku

Nakon što su se pojavile informacije da je direktor Varkoma Vlado Vlašić bio pod ovrhom zbog neplaćenih računa za odvoz smeća Čistoći, tvrtki koja je u većinskom vlasništvu Varkoma, varaždinski SDP zatražio je danas da podnese ostavku! U protivnom, predložit će gradonačelniku Gorana Habuša da pokrene postupak Vlašićeve smjene.

- Smatramo da postoje dvije razine odgovornosti zbog kojih Vlašić ne može biti direktor Varkoma. Jedno je odgovornost prema gradu i građanima jer ne možete biti direktor tvrtke u većinskom gradskom vlasništvu, a istodobno tvrtki kćeri, također gradskoj, ne plaćate račune. S obzirom na iznimno visoku menadžersku plaću koju ima direktor Varkoma, smatramo da se radi o podcjenjivanju građana, osobito radnika koji imaju vrlo niske plaće, umirovljenika s niskim mirovinama ili nezaposlenih, a ipak redovito plaćaju svoje obveze - ističe šef varaždinskog SDP-a Alen Kišić.

Drugi razlog ostavke morala bi, dodaje, biti poslovna odgovornost nakon što je poništen natječaj za odabir izvođača u projektu Aglomeracije Varaždin. Varkom, kao što smo već pisali, tvrtkama koje su se žalile mora platiti 500.000 kuna naknade troškova, a poništenje i ponavljanje natječaja moglo bi, smatraju u SDP-u, usporiti planirane aktivnosti i prouzročiti novu štetu.

Gotovo istovremeno, jučer se oglasio i varaždinski HDZ. Pošto Nadzorni odbor Varkoma nije pokrenuo pitanje odgovornosti uprave za poništene natječaje za Aglomeraciju, na idućoj sjednici Gradskog vijeća od gradonačelnika će zatražiti sazivanje Glavne skupštine Varkoma na kojem bi se raspravljalo o izvješću uprave, opozivu svih devet članova Nadzornog odbora i izboru novih članova, kaže predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

Početak predizborne kampanje

- S obzirom da je za opoziv članova Nadzornog odbora potrebna tročetvrtinska većina na Glavnoj skupštini, očekujemo da će takav prijedlog podržati i druge jedinice lokalne samouprave koje su dioničari društva Varkom d.d. Također, očekujemo da će novi Nadzorni odbor pokrenuti odlučivanje o odgovornosti uprave društva Varkom, odnosno opozvati V. Vlašića s mjesta uprave društva - ističe Habijan.

Prozvani Vlašić danas nam je rekao da je oko 580 kuna duga za devet mjeseci odvoza smeća platio u rujnu, čim je doznao da je pokrenuta ovrha. - Ne bježim od toga da je dug postojao, žena je to vodila i promaklo joj je - rekao je direktor Varkoma koji ne vidi razloga za podnošenje ostavke. Pokušao se našaliti kazavši da je pozvao ženu na red.

- Možete misliti kako sam prošao. Ona je ta koja vodi računa - dodao je. Nije, veli, jedini kojem se dogodilo da ne plati račun, ispričao se na nesmotrenosti, a napade na njega vidi kao početak predizborne kampanje za lokalne izbore. No, rekao je i da je protiv njega pokrenuto još nekoliko ovršnih postupaka, račun mu je blokiran, pa plaću prima na zaštićeni račun. Tvrdi da Varkom nije kriv za poništenje natječaja za Aglomeraciju. O svemu se danas oglasio i varaždinski župan Predrag Štromar (HNS).

- Potpuno mi je jasno da je započela predizborna kampanja za lokalne izbore iduće godine i zato me ne čudi napad HDZ-ovaca na HNS-ovce, gradonačelnika Habuša, direktora Vlašića i mene. Pogotovo ovdje na sjeveru jer pet sjevernih županija nema ni jednog ministra u Vladi, pa napadima žele skrenuti pozornost što nemaju nikakvog utjecaja u Vladi te skrivaju činjenicu i ne žele da javnost sazna kako su neke lobističke grupe i Most uspjeli izlobirati da se PDV za ugostiteljstvo na Jadranu zadržao na 13 posto, dok će se našim ugostiteljima naplaćivati PDV od 25 posto - istaknuo je župan Štromar.