Izbornik
Naslovnica Vijesti
Intervenirala policija

Opasne igre: morbidni klaunovi teroriziraju Hrvatsku

Klaun
Foto: Press Association/PIXSELL
Strašni klaunovi već tjednima diljem Amerike iskaču pred automobile, vitlaju noževima i palicama kao u horor-filmovima, a sada su se na internetu počele pojavljivati fotografije klaunova iz Bjelovara, Donjeg Miholjca, Slunja...

Histerija zbog “jezivih klaunova”, koji zaskaču i plaše građane na ulicama, širi se i Hrvatskom. Maskirane osobe viđene su, kako se tvrdi, u Osijeku, Zagrebu, Bjelovaru, Slunju... Šeću se, po pričama navodnih očevidaca, u blizini osnovnih škola i autobusnih stajališta.

– Sin mi se, 13-godišnjak, s prijateljem vraćao s treninga u ponedjeljak oko 19 sati kada je pokraj stadiona u Osijeku ugledao nešto na podu. Odjednom je netko iskočio iz mraka, kompletno u odijelu klauna, uzeo šibu i potrčao za njima – kaže dječakova majka. Imao je crvenu kosu, opisali su, a na maski na licu bila mu je iscrtana krv. U strahu su se, kaže, razbježali glavom bez obzira.

Roditelji zvali policiju

– Nismo zvali policiju jer smo mislili da se netko našalio, no čuli smo kasnije da su viđeni i drugdje u gradu – nadovezuje se. No policiju su iste večeri alarmirali roditelji iz prigradskog naselja Tenja navodeći kako je i za njihovim djetetom trčao klaun.

– Došavši na teren, nismo nikoga zatekli. Ni naši službenici, u redovitoj ophodnji, nisu posljednjih dana uočili ljude pod maskama na ulicama – ističe pak Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Policija smiruje strasti, apelirajući da se nepotrebno ne stvara panika.

Pojavila se na internetu i snimka strašila navodno “uhvaćenih” u Bjelovaru, Donjem Miholjcu, Slunju, ali sve su one mahom nejasne i iz njih je teško razaznati točnu lokaciju, pa tako ni jesu li uopće stvarne. No dovoljno je to za širenje panike među mališanima, pa i roditeljima. Istodobno, zastrašuju i vijesti iz Amerike gdje klaunovi tjednima, kako se piše, teroriziraju građane, iskačući pred automobile, mašući noževima i palicama, kao u horor-filmovima. Strahuje se od eskalacije pred Halloween.

Morbidni trend glavna je tema i među zagrebačkim đacima.

– Mama, je l’ me možeš sutra čekati poslije nastave? Kažu da dolaze pred škole i love djecu. Ne bih sad bio sam doma, ja bih da dođeš s posla... – moljakao je, prepričava nam majka, uplašeni 10-godišnjak iz Zagreba. Ne sviđa se to nimalo “pravim” klaunovima. Marijan Ivanović već je deset godina dobri duh Osijeka, on je – klaun Bubi. Posao mu nije pao jer ga svi poznaju, no i njega svi zovu i pitaju što se zbiva.

– Čak mi se i pet-šest takvih klaunova javilo na Facebooku. To je sad u modi, proći će za nekoliko dana, baš kao i Pokemoni – uvjeren je Bubi. No ističe kako “Slavonija nije Amerika”.

– Osijek je mali grad, netko će pronaći i uhvatiti te klaunove, a onda bi netko mogao i stradati – strahuje on. Odjeću, pretpostavlja, kupuju preko interneta.