Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Priprema za lokalne izbore

Osječki laburisti napuštaju stranku i osnivaju udrugu

Jaroslav Pecnik
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Jaroslav Pecnik odlučio je napustiti stranku nakon što ga je predsjednik stranke suspendirao pa je završio na Sudu časti

Cijeli aktivni osječki ogranak laburista, a jedan je od najjačih u državi, izlazi iz stranke i djelovat će samostalno, kao građanska udruga za lokalne izbore – priopćio je to Jaroslav Pecnik, bivši saborski zastupnik i donedavni potpredsjednik te stranke.

Njegov kraj u to stranci počeo je, sažeo je, nakon poraza na izborima u rujnu, kada nisu uopće ušli u Sabor.

- Kritički sam progovorio o neuspjesima vodstva stranke, pozvao ih na odgovornost za katastrofalan rezultat na izborima. Predsjednik Končevski me je u strahu kako ne bih postavio neugodna pitanja o njegovoj odgovornosti za izborni debakl suspendirao i završio sam na Sudu časti – započeo je Pecnik. Odlučio je stoga, nastavio je, napustiti stranku, ali prvo sačekati odluku Suda časti, na kojem je na koncu "oslobođen po svim točkama sramotne optužnice". No, ne smatra to, kako je naveo, jedinim razlogom zbog kojega je postao, na neki način, nepodoban.

Neće se kandidirati za gradonačelnika

- Velik broj laburista htio me kandidirati za predsjednika, ali ja to ne bih prihvatio jer sam prestar. U strahu da se ne kandidiram, suspendiran sam – ustvrdio je.

Kao nova građanska udruga, još nemaju ni ime. Riječ je, pak, o mahom mladim ljudima. Sam Pecnik neće se, rekao je, kandidirati za gradonačelnika Osijeka.

- Mladim kolegama pomoći ću iskustvom u lokalnim izborima. Po anketama, imamo preko 5 posto glasova. Na zadnjim izborima laburisti su s tri vijećnika ušli u Gradsko vijeće Osijeka – kazao je on. Što se tiče poželjnih koalicijskih partnera kasnije, izjavio je kako "s HDSSB-om i HSP-om sigurno nemaju što raditi".

- Zvali su me u ljevicu. Mi u Hrvatskoj ljevice nemamo – zaključio je