Izbornik
Naslovnica Vijesti
Nacionalni park Plitvička jezera

Novi panoramski vidikovac nudi uživanje u jednom od najljepših pogleda na svijetu

Novi vidikovac u NP Plitvička jezera
1/5
Foto: Javna ustanova 'Nacionalni park Plitvička jezera'
Prigodom otvaranja vidikovca predstavljena je i zajednička ulaznica Lika destinacije

U Javnoj ustanovi “Nacionalni park Plitvička jezera” svečano je otvoren novoizgrađeni panoramski vidikovac smješten na Ulazu 1 Nacionalnog parka. Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević u pozdravnom je obraćanju istaknuo da će se novim vidikovcem rasteretiti iznimno posjećen postojeći vidikovac i omogućiti većem broju posjetitelja uživanje u jednom od najljepših pogleda na svijetu - pogledu na Veliki slap.

Kovačević je naglasio kako je vidikovac u potpunosti izgrađen od strane zaposlenika Nacionalnog parka specijaliziranih za održavanje i gradnju staza i mostova unutar Parka, na što je iznimno ponosan, priopćili su iz Nacionalnog parka.

Rastoke Turistički bum u Karlovačkoj županiji Mrežnica, Rastoke i Plitvice najbolji su mamac za turiste

Predstavljena zajednička ulaznica Lika destinacije

Prigodom otvaranja vidikovca ravnatelj Kovačević predstavio je i zajedničku ulaznicu Lika destinacije koja je dio jedinstvenog projekta održivog razvoja turizma i brendiranja destinacije u Hrvatskoj i koja osim posjeta Nacionalnom parku Plitvička jezera posjetiteljima omogućuje i posjet drugim zaštićenim područjima prirode i znamenitostima unutar Lika destinacije - Nacionalnom parku Paklenica, Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, Parku prirode Velebit (Uvala Zavratnica i Cerovačke špilje), Pećinskom parku Grabovača i Baraćevim špiljama, Hrvatskom centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda te Memorijalnom centru Nikola Tesla.

Projekt zajedničke ulaznice realiziran je u skladu s načelima održivog razvoja kojima se Nacionalni park Plitvička jezera rukovodi, kontinuirano jačajući suradnju s lokalnom zajednicom i dionicima izvan područja Nacionalnog parka. Zajednička ulaznica u prodaji je od 1. srpnja 2018. godine na prodajnim mjestima Nacionalnog parka Plitvička jezera (Ulaz 1, Ulaz 2 i Flora), a vaučere za posjet zaštićenim područjima prirode i znamenitostima posjetitelji mogu iskoristiti do 31. listopada 2018. godine. Ulaznica je dostupna po cijeni od 300 kn za odrasle i 200 kn za djecu (7-18 god).

Na otvaranju vidikovca bili su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije Nada Marjanović.

Ministar Ćorić čestitao je ravnatelju i zaposlenicima na izgradnji vidikovca te je izrazio zadovoljstvo projektom integrirane ulaznice.

"Integriranje destinacija nužno je potrebno svim našim regijama i kada govorimo o Lici siguran sam da će ovakav pristup polučiti pozitivan učinak kako za Plitvička jezera tako i za čitavu Lika destinaciju. Projekt izgradnje vidikovca hvale je vrijedan korak i nadam se da će Nacionalni park nastaviti s ulaganjima u infrastrukturne objekte, posebice u pogledu rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih objekata koji će prije svega omogućiti sigurnost posjetitelja, ali i zadovoljiti najviše standarde zaštite prirode jer je riječ o našem najvećem i najposjećenijem nacionalnom parku i zaštita prirode je nešto na čemu moramo inzistirati",  istaknuo je Ćorić.

Foto: Javna ustanova 'Nacionalni park Plitvička jezera'

Pozdravljajući inicijativu ulaganja Nacionalnog parka u infrastrukturu ministar Cappelli je istaknuo: "Plitvička jezera su dobro predstavljen i valoriziran fenomen kojem se divi cijeli svijet što najbolje pokazuje kontinuirani porast broja posjetitelja, posebice posjetitelja iz Japana čiji je broj ove godine porastao za više od 40 %. Također, važan je podatak da od ukupnog broja turista koji posjete Republiku Hrvatsku, 10 % njih posjeti i Nacionalni park Plitvička jezera. Drago mi je da Nacionalni park i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike surađuju na planiranju vezano uz obnovu infrastrukture, posebice hotela i drugih smještajnih kapaciteta jer je poznato da gosti koji borave u hotelima četiri ili pet zvjezdica borave u Hrvatskoj čak mjesec dana duže od gostiju smještenih u objektima niže kvalitete“.

Nada Marjanović, predsjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije nije krila zadovoljstvo ulaganjima u Nacionalni park i promoviranjem Lika destinacije.

"Ponosna sam i sretna što u ime Ličko-senjske županije imam priliku prisustvovati otvorenju ovog vidikovca koji predstavlja pogled u jedan novi svijet Lika destinacije. Čestitam ravnatelju Kovačeviću što je prepoznao da su Plitvička jezera nositelj gospodarskog i turističkog razvoja Ličko-senjske županije i podržavam nastojanja da kroz zajedničke projekte omogućimo da čitava Lika postane top destinacija poput Nacionalnog parka", istaknula je Marjanović, priopćili su iz NP-a.

Rastoke Slunj Mnogi turisti na povratku s mora zaustavljaju se u Rastokama