Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Turistički bum u Karlovačkoj županiji

Mrežnica, Rastoke i Plitvice najbolji su mamac za turiste

Rastoke
1/9
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Više od 350.000 noćenja ostvareno je u Karlovačkoj županiji do kolovoza. Lani je u cijeloj godini ostvareno 474.000 noćenja

Karlovačka županija i ove godine, kao i zadnjih nekoliko, ima najbolje turističke pokazatelje i fluktuaciju najvećeg broja turista od svih kontinentalnih županija. Prva iza Karlovačke je Krapinsko – zagorska, koja zbog ponude niza toplica ima goste koji ostaju duže od dana ili dva, ali zato imaju daleko manji ukupni broj gostiju.

Plitvice se ne zaobilaze

– Prošlu smo godinu završili sa 474.000 noćenja, a ove smo godine u kolovozu prešli 350.000 noćenja. Obzirom da ove godine bilježimo porast od čak 28 posto noćenja, što je čak pet posto više od državnog prosjeka, vjerujem da ćemo u zadnjem kvartalu dočekati polumilijuntog gosta, što nismo imali dugi niz godina. S pola milijuna noćenja bit ćemo daleko najbolja kontinentalna županija – kazala je Dina Begić, predsjednica Turističke zajednice Karlovačke županije.

Općina Rakovica, tradicionalno, bilježi najveći broj noćenja, pa se podatak od 350.000 noćenja u 60 posto slučajeva odnosi na Rakovicu gdje je iznimno popularan autokamp Korana, a zanimljive su i obližnje Plitvice.

– Turisti dolaze i na Rastoke, a broj noćenja porastao je i na području Slunja zbog festivala Momento Demento gdje je ove godine bilo oko 7000 gostiju za koje je osigurano noćenje. Veliki broj gostiju odlazi u autokamp Slapić u Dugoj Resi, a sve su popularniji i robinzonski kampovi uz rijeku Mrežnicu. Puno gostiju dolazi i u Karlovac koji svake godine ima sve bolju turističku ponudu, od kupanja, pa do niza manifestacija. Sve veći broj noćenja zainteresirao je i privatnike, tako da nema dana, a da nam se ne javi netko tko je osigurao apartman ili sobu u privatnom smještaju. Sada je u županiji u hotelima, kod privatnih iznajmljivača, u kampovima, hostelima više od 7.600 smještajnih kapaciteta – dodala je Dina Begić.

Izdali i turistički vodič

Grad Ozalj, koji razvija turističku ponudu kroz ŠtrudlaFest, vinsku cestu, destinaciju Zeleno srce Hrvatske, ima također porast broja gostiju. Tome je pridonio i projekt HŽ-a koji subotama iz Zagreba i Karlovca vlakom u Ozalj dovozi više od 100 gostiju.

- No, Ozalj ima problem sa smještajnim kapacitetima. Ima ih daleko premalo, pa se nadamo da će privatnike ohrabriti potražnja da preuzmu inicijativu za uređenje nekih apartmana ili hostela – kazala je D. Begić.

U Karlovcu, gdje je u prvih sedam mjeseci bilo 20.244 turista i ostvareno je 22.417 noćenja, prenamjena Studentskog doma u hostel Badem tijekom ljetnih mjeseci, povećala je smještajne kapacitete za 149 dodatnih ležajeva. Inače, Karlovac ima nešto manje od 500 ležajeva, a u planu je gradnja dva hotela u gradu, preuređenje Centrala i dogradnja hotela Europa, pa bi se ta brojka za nekoliko godina trebala ozbiljno povećati. I bračni par iz Koreje koji ima trgovinu na Tušiloviću, najavio je moguću gradnju hotela u tom karlovačkom prigradskom naselju sa 60 soba.

Kako bi turiste koji dođu u županiju upozorili na brojne turističke atrakcije, Turistička je zajednica županije izdala turistki vodič i na 120 stranica stavila čitavu turističku ponudu. Od povijesnih puteva, gastronomskih lokacija, biciklističkih i vinskih staza, lokacije za nordijsko hodanje, kupališta. Tu su i podaci o mogućnostima lova i ribolova, fotolova, raftinga, mjesta za odmor s obitelji, a navedeni su i svi mitovi i legende, svih kanjona, dvoraca i špilja.

Izdano je 15.000 primjeraka vodiča koji se dijele turistima na lokacijama gdje odsjedaju.