Izbornik
Naslovnica Vijesti
Održana konferencija u Splitu

Ove godine u Hrvatskoj će se provesti reforma vodno-komunalnog sektora

Tomislav Ćorić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je kako ta županija na godinu uprihodi oko 44 posto novca u cjelokupnom sustavu Hrvatskih voda, a investicije u vodoopskrbu u toj županiji su samo 17 posto

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u četvrtak u Splitu da za vodni sektor u Hrvatskoj u  operativnom razdoblju 2014.-2020. iz fondova EU na raspolaganju ima milijardu i 50 milijuna eura te da je u sklopu tog programa država spremna na provedbu 26 vodno-komunalnih projekta, a u tijeku je odobrenje za još devet projekata".

Blaženko Boban Andro Krstulović Opara Andrej Plenković Vodoopskrba i odvodnja Pisali premijeru zbog prepreka u infrastrukturnim projektima

Vrijednost svih tih projekata je 10,6 milijarda kuna bez PDV-a, od čega nepovratna financijska sredstva iz EU fondova iznose 7,5 milijarda kuna, rekao je ministar Ćorić u Splitu na konferenciji o gospodarenju vodama u Hrvatskoj.

Najavio je da će se ove godine u Hrvatskoj provesti reforma vodno-komunalnog sektora.

"U pripremi je novi zakon o vodnim uslugama s ciljem postizanja ekonomičnoga i učinkovitog poslovanja javnih isporučitelja vodnih usluga koji su investitori projekata razvoja vodno-komunalne infrastrukture", dodao je ministar Ćorić.  Kako je najavio, na temelju tog zakona planira se donijeti uredba o uslužnim područjima kojom će se revidirati uslužna područja u Hrvatskoj. Po njegovim riječima, reforma vodno-komunalnog sektora "jedna je od važnih nacionalnih reformi". "S tom reformom mnogi neće biti sretni, no smatram da će potezi koje ćemo poduzeti sljedećih godinu dana dovesti do dodatne racionalizacije tog sustava", ocijenio je Ćorić.

Istaknuo je i kako "navodnjavanje poljoprivrednih površina mora biti hrvatski prioritet" te da je to predviđeno i u programu Vlade od 2016. do 2020. godine. 

Rješavanju tog problema zadnjih 27 godina pristupalo se neodgovarajuće. Procjenjuje se kako je trenutačno u Hrvatskoj omogućeno navodnjavanje oko 22.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, a navodnjavanje bi trebalo biti znatno veće. Trenutačno je u raznim fazama provedbe oko 30 projekata koji će obuhvatiti navodnjavanje još oko 27.000 hektara poljoprivrednih površina te bi cjelokupni obuhvat navodnjavanih područja u RH bio veći od 50.000 hektara", rekao je Ćorić. Napomenuo je kako je ove godine za projekte navodnjavanja poljoprivrednih površina osigurano 28 milijuna kuna.

Župan Boban donirao sanitetsko vozilo 'Iznajmljivačima sa srcem' za prijevoz djece s posebnim potrebama Župan Boban donirao sanitetsko vozilo 'Iznajmljivačima sa srcem'

 "U 2017. godini u gradnju javne vodoopskrbe uložili smo 260 milijuna kuna, a oko 25 posto od toga odnosi se na rekonstrukciju i sanaciju vodoopskrbnog sustava. U sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda  2017.  uloženo je oko milijardu kuna. Unatoč svim tim ulaganjima, gubici u sustavu javne odvodnje u ovom su trenutku 49 posto", rekao je Ćorić i dodao kako su radi smanjenja gubitaka nastalih  2017.  poduzete mjere i proveden javni natječaj za sufinanciranje projekata koji bi pridonijeli smanjenju gubitaka. "U ovom planu ukupan iznos tog sufinanciranja je 120 milijuna kuna, od čega Hrvatske vode sufinanciraju 100 milijuna kuna, a javni isporučitelji 20 milijuna kuna", rekao je Ćorić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je kako ta županija na godinu uprihodi oko 44 posto novca u cjelokupnom sustavu Hrvatskih voda, a investicije u vodoopskrbu u toj županiji su samo 17 posto.

Sajam pršuta Sajam pršuta u Sinju Boban: Dalmatinski pršut najbolji je prehrambeni artikl na kugli zemaljskoj

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako je splitska konferencija o gospodarenju vodama u Hrvatskoj iznimno važna jer se njome skreće pozornost na važnost razvoja vodoopskrbnog sustava i gospodarstva. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj se svi bave Pelješkim mostom i nabavom vojnih zrakoplova, a trebalo bi istaknuti i važnost realizacije projekta EKO-Kaštelanski zaljev radi rješavanja problema vodoopskrbe i odvodnje na širemu splitskom području.