Izbornik
Naslovnica Vijesti
prihodi i dobit

Ovih 15 gradova u Hrvatskoj može se pohvaliti najvećim brojem poduzetnika

posao
Foto: Monika Skolimowska/DPA/PIXSELL/Ilustracija
Među 15 gradova s najviše poduzetnika, tri su grada koja nisu županijska središta, a radi se o Puli, Poreču i Samoboru

Od 128 gradova u Hrvatskoj, 15 ih ima više od 1.000 poduzetnika, a 31 grad ima manje od 100 poduzetnika sa sjedištem u tom gradu. Najviše poduzetnika ima Grad Zagreb – 38.127, a najmanje Vrlika – 20. Među 15 gradova s najviše poduzetnika, tri su grada koja nisu županijska središta. Riječ je o Puli (2.684 poduzetnika), Poreču (1.260 poduzetnika) i Samoboru (1.140 poduzetnika), donosi najnovija analiza o broju poduzetnika po gradovima koju je objavila Fina.

Ukupno gledano, navodi se dalje u tekstu, 68.781 poduzetnik u gradovima s više od 1.000 poduzetnika (udio od 60,1 % u broju poduzetnika u RH), imalo je 534.827 zaposlenih (udio od 62,7 % u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika u RH), koji su ostvarili ukupan prihod nešto manji od 442,5 milijardi kuna (udio od 69,9 % u ukupno ostvarenom prihodu poduzetnika u RH) te iskazali neto dobit u visini od 17,3 milijardi kuna, priopćili su iz Grada Poreča.

Poduzetnici sa sjedištem u Velikoj Gorici prvi su po kriteriju produktivnosti rada po zaposlenom, mjerenom ukupnim prihodom po zaposlenom. Poduzetnici s najvećim prihodom s područja toga grada su Lidl, Porsche Croatia i Međunarodna zračna luka Zagreb d.d.

Prvorangirani po kriteriju produktivnosti rada po zaposlenom, koja je mjerena neto dobit po zaposlenom, poduzetnici su s područja grada Poreča. Valamar Riviera d.d., Plava Laguna i Istarski supermarketi poduzetnici su iz Poreča koji su u 2016. godini ostvarili najveću dobit razdoblja.

Prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja, mjerenom odnosom ukupnih prihoda i ukupnih rashoda, među gradovima s više od 1.000 poduzetnika, prvi je Karlovac. Poduzetnici s najvećim prihodom s područja toga grada su HS PRODUKT d.o.o., PPK karlovačka mesna industrija d.d. i Heineken.