Izbornik
Naslovnica Vijesti
Lovstvo nije 'in'

Pada broj lovaca s položenim ispitom, a raste broj pripravnika

Lovci
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
U Hrvatskoj je prošle godine bilo evidentrano 61.506 lovaca, dva posto manje nego godinu prije, a među njima je i 1366 pripravnika

Broj lovaca s položenim ispitom u Hrvatskoj opada, no porastao je, i to za trećinu, broj pripravnika koji se spremaju postati lovcima.

- Unatoč smanjenju ukupnog broja lovaca za gotovo dva posto u 2015., broj pripravnika, odnosno budućih lovaca, povećao se za 33,1 posto u usporedbi s godinom prije - ističu u Državnom zavodu za statistiku. S odstrijeljenih gotovo 27.000 grla, odstrel divljih svinja u lovnoj 2015. veći je za 2,3 posto, a broj svih vrsta odstrijeljenih jelena smanjio za 5,8 posto, dok je broj ustrijeljenih srna pao za 2,4 posto. Smanjen je i odstrel sitne divljači i ptica. Ukupan odstrel zečeva manji je za 7,1, fazana za 12,2, a raznih močvarica za 10 posto, izračunali su u Državnom zavodu za statistiku. 

U Hrvatskoj je prošle godine bilo evidentrano 61.506 lovaca, dva posto manje nego godinu prije, a među njima je i 1366 pripravnika. Stanko Labaš, talnik LS-a Varaždinske županije, kaže da kod njih broj opada broj lovaca kojih je prije desetak godina bilo 1600, a sad ih je manje od 1500. - Nisam primijetio da raste broj pripravnika. Nekad smo ih imali stotinjak godišnje, a ove godine 35 - kaže. Lovstvo, dodaje, više nije "in" jer je u javnosti stvoren dojam da lovci samo odstrijeljuju divljač. Pripravnici, koji prođu tečaj i polože ispit, rijetko se uključuju u rad lovačkih društava, uglavnom zbog skupih ulaganja u oružje i opremu.