Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Zaraza u Novoj Gradiški

Petorica oboljela od trihineloze jer nisu odnijela meso na analizu

Kolinje
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Nemar je tim gori jer Brodsko-posavska županija radi sprečavanja širenja trihineloze jedina u Hrvatskoj sufinancira veterinarsko-zdravstveni pregled mesa pa analiza svinje vlasnika stoji samo 49 kuna

Slučaj petorice muškaraca oboljelih od trihineloze, koji su prije nekoliko dana zatražili liječničku pomoć u brodskoj Općoj bolnici dr. Josipa Benčevića, skrenuo je pozornost na pogubne posljedice do kojih može dovesti neoprezno postupanje na svinjokolji. Svi su oni konzumirali meso iz domaćeg uzgoja koje vlasnik, unatoč zakonskoj obvezi, nije želio odnijeti na analizu.

To su nakon 1999. prvi slučajevi obolijevanja od te opake bolesti na novogradiškom području. Trihinela se dobiva konzumacijom svinjskog mesa zaraženog parazitom, no sve dosad mislilo se da je ona na području Brodsko-posavske županije gotovo iskorijenjena.

– Ovo je očit primjer neodgovornog ponašanja vlasnika svinje koji je svoju obitelj, prijatelje i ljude s kojima je dijelio to meso životno ugrozio. Životinje su u svinjcima u kontaktu s glodavcima pa stoga i u opasnosti od zaraze – rekao je veterinarski stručnjak i zamjenik ministra poljoprivrede Damir Agičić.

Može se pojaviti i nakon 20 godina

U Slavonskom Brodu već osam godina nije zabilježeno obolijevanje ljudi, ali bilo je pozitivnih nalaza trihinele kod svinja. Stručnjaci upozoravaju da problem obično nastane kada se ljudi koji godinama odnose meso na analizu i stalno dobivaju negativne nalaze “uljuljkaju” i pomisle da to više nije potrebno ne znajući da se trihinela može pojaviti i nakon 20 godina.

Brodsko-posavska županija radi sprečavanja širenja trihineloze jedina u Hrvatskoj sufinancira veterinarsko-zdravstveni pregled mesa pa analiza svinje vlasnika stoji samo 49 kuna. Godišnje se na području ove županije u ovlaštenim klaonicama zakolje oko 1800 tovnih svinja. Uoči početka sezone svinjokolja i ove je godine s klaonicama potpisan sto tisuća kuna vrijedan ugovor.

– U 15 godina provedbe kroz naš je program prošlo više od 25 tisuća zaklanih svinja. Za tu je namjenu iz županijskog proračuna utrošeno 1,165 milijuna kuna – kaže Željko Burazović, pročelnik Županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

Bolovi još mjesecima

Oboljeli su muškarci u bolnici završili s upalom srčanog mišića. Na Odjelu za infektivne bolesti kažu da je njihovo opće zdravstveno stanje bolje nego na početku, više nisu u životnoj opasnosti.

Četvorica su već otpuštena kući, a danas bi trebao i peti. Slabost i bolovi u mišićima potrajat će nekoliko mjeseci, što može dovesti do smanjenja radnih sposobnosti, ali posljedice trihineloze ostaju do kraja života.

– Čudi me poigravanje sa zdravljem, osobito zato što su pacijenti izjavili da gotovo nikad ne provjeravaju meso zaklanih svinja, pa ni kod drugih gdje sudjeluju na svinjokolji – rekao je šef odjela dr. Nenad Pandak.