Izbornik
Naslovnica Vijesti 1184 pregleda
Čeka se odobrenje Grada Varaždina

Piškornica od C.I.O.S.-a kupuje tvornicu za obradu otpada

Piškornica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Dođe li MBO postrojenje u Brezju u vlasništvo tvrtke, to će pomoći da se izbjegne plaćanje visokih kazni EK – kaže Mladen Jozinović

Tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište iz Koprivničkog Ivanca planira kupiti tvornicu za mehaničko-biološku obradu (MBO) otpada od tvrtke C.I.O.S. MBO Varaždin i za tu se investiciju već zatvara financijska konstrukcija. Potvrdio nam je to direktor Piškornice Mladen Jozinović koji kaže da je u tijeku “due diligence”, dubinska procjena financijske situacije, ali i procjena vrijednosti tvrtke koju žele preuzeti. Izrađena je i investicijska studija koja je u postupku odobravanja u banci. Neslužbeno se može čuti da je procijenjena vrijednost MBO tvornice u Varaždinu oko 15 milijuna eura.

Kazne za neobrađen otpad

– Za finalizaciju transakcije potrebno je odobrenje Grada Varaždina, kojem je poslan nacrt tripartitnog sporazuma. Dođe li MBO postrojenje u Brezju u vlasništvo tvrtke, to će županijama osnivačicama regionalnog centra za gospodarenje otpadom pomoći da izbjegnu plaćanje visokih kazni koje je propisala Europska komisija u razdoblju dok se centar ne sagradi. Riječ je o financijskim sankcijama za neispunjavanje obveza u obradi otpada, zatvaranju klasičnih odlagališta i oporabi najmanje 50 posto otpada, a koje se penju i do više tisuća eura na dan. Također, prema podzakonskim aktima koji će uskoro stupiti na snagu, Fond za zaštitu okoliša naplaćivat će kazne od 350 kuna po toni neobrađenog otpada – kaže nam Jozinović.

Stanari zabrinuti

MBO tvornica bila bi neka vrsta međufaze do izgradnje i dobivanja dozvole za regionalni centar Piškornica, u vlasništvu četiriju sjevernih županija i općine Koprivnički Ivanec. U tvornici bi se obradio i dio bala koje već godinama stoje u Brezju na ulazu u Varaždin. No, s tom viješću nisu zadovoljni u 7. mjesnom odboru u Varaždinu, gdje građani već 12 godina žive u blizini više od 100.000 tona uskladištenih bala otpada i boje se da će se u Varaždinu na obradu dopremati i otpad iz nekoliko županija.

– Bale više nisu ni upotrebljive na način da ih se stavlja u MBO postrojenje jer se nema što s njima raditi. Tvornica čak nije ni potpuno dovršena pa da bi se iz bala izvlačio otpad koji bi se mogao preraditi u gorivo – ističe predsjednik MO-a Juraj Rožić, koji predlaže da se postrojenje, koje se nalazi na zemljištu u vlasništvu Grada, jednostavno rastavi i premjesti u Piškornicu.

– Zašto prvo kamionima voziti sav otpad u Varaždin, obrađivati ga i onda pretovarivati i voziti u Piškornicu? – pita Juraj Rožić.