Izbornik
Naslovnica Vijesti
Radili na njemu tri godine

Po prvi put Karlovac ima Urbanistički plan uređenja Zvijezde

Karlovac, Zvijezda
1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Nezavisni Davor Petračić zatražio je da se Urbanistički plan uređenja povijesne cjeline grada ne usvoji jer ima puno tehničkih pogrešaka i antipoduzetnički je

- Prvi puta od osnutka grada 1579. godine, Karlovac ima Urbanistički plan uređenja Zvijezde. O tom se pričalo godinama, ali nikada nismo imali dokument poput ovoga kojem smo gradili tri godine i u čijem su donošenju sudjelovali ljudi raznih struka; od konzervatora, prometnih stručnjaka, do udruga civilnog društva. Politika i kampanje ne smiju ugroziti usvajanje Urbanističkog plana jer svaka odgoda je 'autogol'. Stalno pričamo da nemamo plan, sada kada smo ga iskomunicirali, sada ga moramo i usvojiti – kazao je Damir Jelić, karlovački gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća. Nezavisni Davor Petračić zatražio je da se Urbanistički plan uređenja povijesne cjeline grada ne usvoji jer ima puno tehničkih pogrešaka i antipoduzetnički je.

- Plan poduzetnika ograničava da širi poslovni prostor u kući koju bi kupio u Zvijezdi, sustav odvodnje vode je loše određen, ne spominje se ekonomska opravdanost ulaganja u Zvijezdu. Ispada da vam se žuri usvojiti plan prije izbora, a sami kažete da ga godinama čekamo pa možemo još malo dok se greške ne isprave – kazao je D. Petračić. No, Jelić je inzistirao na tome da se poštuju stručnjaci, koji su, zajedno sa širokim krugom javnosti u tri godine rekli sve detalje Urbanističkog plana kojeg je 'sročio' u dokument Urbanistički zavod Grada Zagreba za 856.250 kuna.

- Urbanistički plan prvi puta daje smjernice tržištu i kapitalu na koji način može koristiti nekretnine u Zvijezdi, gdje nam treba parkiralište, gdje se može širiti Veleučilište, tu je i katalog svakog objekta u kojem su smjernice konzervatora za ulagače o tome kako obnoviti zgradu. Urbanistički plan donosi pravne smjernice kada Grad želi uložiti sredstva u objekte, poput Putnika koji želimo obnoviti, koji ima šest suvlasnika razasutih po svijetu. Dakle, plan nam omogućava brže i konkretnije djelovanje. Cilj je vratiti promet, stanovanje, kulturna i društvena zbivanja, te poslovanje u svaki dio Zvijezde – pojasnili su Martina Furdek Hajdin, pročelnica za gradnju u gradskoj upravi i Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća značaj prvog karlovačkog Urbanističkog plana uređenja Zvijezde.