Izbornik
Naslovnica Vijesti
Boranka

Počinje volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije

požar
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Akcija će se provoditi svake subote u iduća dva mjeseca, a u njezinu sklopu educirat će se učenici osnovnih škola

U sklopu akcije "Boranka", najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, u subotu će se na području ispod Zvjezdarnice na Mosoru okupiti preko 300 volontera, čime će započeti prvu u nizu akcija pošumljavanja, za koju se već prijavilo oko 2500 volontera. Iz Greenpeacea je u petak priopćeno da su početak radova i okupljanje volontera predviđeni u 11 sati na području Zvjezdanog sela Mosor.

Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi. To su čempres, pinija, crni i primorski bor i crni jasen. Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju, jer iako brzo raste na oskudnom tlu, lako je zapaljiv.

U sklopu kampanje, od stabala u požarima izgorjelih borova napravljene su bojice - simbolično nazvane boralice. Građanima širom Hrvatske podijeljeno je 100.000 paketića boralica, a oni se mogu uključiti u kampanju tako da boralicama nacrtaju stablo, daju mu ime i smjeste ga u virtualnu šumu preko posebne aplikacije na adresi www.boranka.hr.

Za svako stablo posađeno u virtualnoj šumi, volonteri "Boranke" posadit će pravu sadnicu u prirodu. Kako raste virtualna šuma, povećavat će se i broj živih sadnica, poručili su organizatori.

Akcija će se provoditi svake subote u iduća dva mjeseca, a u njezinu sklopu educirat će se učenici osnovnih škola. 

Stručnjaci  iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educirat će osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštite šuma i prirode i prevenciji požara. Školarci će moći sudjelovati u akcijama kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Akciji će se pridružiti i volonteri Greenpeacea iz šest zemalja, te će se osvrnuti na nedavne katastrofalne požare koji su poharali zemlju i na njihovu poveznicu s klimatskim promjenama. Ekstremne vrućine i duga sušna razdoblja pogoduju sve češćim i težim borbama s vatrom na Sredozemlju, upozorili su.

Fratarski otok Pula Mališani u akciji pošumljavanja Fratarskog otoka