Izbornik
Naslovnica Vijesti
Pulski gradonačelnik:

'Poreznom reformom sustav će se dodatno centralizirati što nije održivo'

Boris Miletić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pulski gradonačelnik Boris Miletić je istaknuo kako će reforma poreznog sustava još jednom pasti na teret lokalnih zajednica kojima se ponovno smanjuju proračunski prihodi koji će se tek djelomično kompenzirati

Povodom početka nastave za četvrtu generaciju polaznika Sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija Upravljanje gradom u ponedjeljak je na Sveučilištu u Zagrebu organizirano predavanje, a potom i panel diskusija o poreznoj reformi i utjecaju na proračunske prihode jedinica lokalne i regionalne samouprave na kojoj je sudjelovao pulski gradonačelnik Boris Miletić. 

U panel raspravi sudjelovali su i predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, gradonačelnik Novalje Ante Dabo i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Raspravljalo se o očekivanim učincima najavljenih promjena u poreznom sustavu i utjecaju promjena u porezu na dohodak, porezu na promet nekretnina i lokalnim porezima na proračunske prihode jedinica lokalne i regionalne samouprave, izvijestili su iz Grada Pule.

Reforma poreznog sustava još jednom će pasti na teret lokalnih zajednica

Raspravljajući o promjeni poreznog sustava koje će neminovno imati utjecaj na proračunske prihode lokalnih proračuna, pulski je gradonačelnik istaknuo kako će reforma poreznog sustava još jednom pasti na teret lokalnih zajednica kojima se ponovno smanjuju proračunski prihodi koji će se tek djelomično kompenzirati.

- Sredstva moraju ostati tamo gdje su stvorena i nepravedno je na taj način zakidati građane i lokalnu zajednicu, odnosno one koji najviše doprinose punjenju državne blagajne. Hrvatska je nakon Grčke najcentraliziranija država Europske unije, a novom poreznom reformom sustav će se dodatno centralizirati što nije dobro i nije održivo jer ovlasti iz centra potrebno je spustiti na županije, gradove i općine - kazao je Miletić i dodao kako je porezna reforma socijalno neosjetljiva budući će se tek neznatno povećati plaće onima s najnižim primanjima, dok će se plaće najviše povećati onima s visokim primanjima.

- Nižim porezom na dohodak, koji je nenamjenski prihod lokalnih proračuna i najvećim dijelom služi za financiranje društvenog standarda, izravno se zadire u lokalne proračune. Prema najavi, dio umanjenog poreza na dohodak nadoknadit će se putem pomoći, ali neće se uvažiti gospodarski rast ostvaren u ovoj godini. Također, izmjenama Zakona o PDV-u sav teret prebačen je na turizam i ugostiteljstvo što će znatno usporiti intenzitet investicija i dovest će do smanjenja broja zaposlenih u tim sektorima - istaknuo je Miletić.

Panel diskusiji prethodilo je predavanje ministra financija RH Zdravka Marića koji je kazao kako bi cjelovita porezna reforma trebala rezultirati smanjenjem ukupnog poreznog opterećenja, poticanjem konkurentnosti gospodarstva te socijalno pravednijem, stabilnom, održivom i jednostavnijim poreznim sustavom.