Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Gunjanski HDZ:

Poslije velikih poplava ne želimo još i smeće iz Dubrovnika

Gunja
Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL
Općina Gunja i službeno se prijavila na natječaj grada Dubrovnika za zbrinjavanje otpada, a za nekoliko dana saznat će jesu li odabrani

Na javni poziv Grada Dubrovnika za zbrinjavanje dubrovačkoga smeća i službeno se prijavila Općina Gunja s krajnjeg istoka Hrvatske. Načelnik Općine Hrvoje Lucić kaže kako će se za nekoliko dana znati je li Gunja dobila posao zbrinjavanja otpada s područja Dubrovnika.

– Mi bismo svakako željeli dobiti taj posao jer bi to značilo znatna sredstva koje bi općina uprihodila, a koja bismo poslije mogli utrošiti za razne projekte. Otpadom iz Gunje mi naše odlagalište ne bismo mogli napuniti za 20 godina. Međutim, nama je u cilju da se ono što prije napuni kako bi mogli krenuti u njegovu sanaciju – rekao je Lucić.

U isto vrijeme gunjanski HDZ oštro se protivi najavama da će se dubrovački otpad deponirati u Gunji. Predsjednik općinskog HDZ-a Boris Nikolić kaže kako bi se na taj način u samo 4-5 mjeseci na odlagalište dovezlo smeća koje mještani Gunje ne bi mogli proizvesti za 20 i više godine.

Prijevoz preko BiH

– Ne postoje analize što tolike količine otpada znače za odlagalište niti za sam okoliš. Uz to predviđeno je da se gunjansko odlagalište zatvori za nekoliko godina kada se izgradi regionalno odlagalište. Međutim, od toga za sada nema ništa pa se postavlja pitanje gdje će mještani Gunje odlagati svoje smeće ako se općinski deponij napuni za nekoliko mjeseci – rekao je Nikolić. Tvrdi kako je riječ o nelogičnoj odluci koja je donesena bez dobre analize, ali i da sve ne ide kako su zamislile općinske vlasti s obzirom na to da je, kako je rekao, istekla dozvola za odlagalište. Ističe i kako su i sami mještani protiv takve ideje.

– Predsjednik Općinskog vijeća najavio je kako će tema odlaganja dubrovačkog otpada biti stavljena i na dnevni red vijeća. Uostalom, neka općinske vlasti raspišu referendum u selu pa ćemo vidjeti što kažu mještani, kojih se i direktno tiče cijela ova priča jer je nama svima, poslije poplave, dosta smeća – rekao je Nikolić.

Prema ranijim najavama, komunalni otpad iz Dubrovnika kamionima bi se prevozio do odlagališta u Gunju.

Na krajnje lokacije, udaljene više od 400 kilometara, išlo bi se preko BiH. U Hrvatsku bi se ulazilo na graničnom prijelazu Županja i otamo vozilo do Gunje.