Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Očajni Osječani prijavili Mađara Zsolta Gaspara

'Poslodavac nestao, ne isplaćuje nam plaće, a za sustav smo i dalje zaposleni'

Bivši djelatnici tvrtke Home Comfort Product d.o.o prijavili su vlasnika za prevaru
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Vlasnik tvrtke Home comfort product d.o.o., Zsolt Gaspar, zaposlenicima u Osijeku još 27. listopada poručio je neka dođu u tvrtku potpisati otkaz jer se centar zatvara, no u tvrtki se više nije pojavio. Plaću nisu vidjeli, ali ni svoje dokumente

Njih desetak radilo je u pozivnom centru tvrtke Home comfort product d.o.o. u Osijeku od 1. lipnja pa do konca studenoga, netko duže, netko kraće. Tvrtka je prijavljena u Makarskoj, no jedini član uprave je Zsolt Gaspar iz Mađarske. Poslodavac im je 27. listopada odjednom poručio, posredno, neka dođu sutradan u tvrtku potpisati otkaz jer se centar zatvara. Zaposlenici su došli, ali ne i Gaspar. Nikada ga više nisu vidjeli, a nisu još vidjeli niti svoju plaću za listopad i, što je najvažnije, dokumente. Na adresi u Dubrovačkoj 93 u Osijeku danas je već neka nova tvrtka.

- Otkaz nikada nismo službeno potpisali jer se on ne pojavljuje, niti ikome odgovara na pozive, tako da se službeno i dalje vodimo kao zaposleni, a niti radimo, niti dobivamo plaću – započinje Marijana Božić, koja je u spornom centru radila od prvoga dana i pozivala građane na besplatnu prezentaciju kućanskih aparata. Jedna je od četvero ogorčenih zaposlenika koji su odlučili javno progovoriti, ali i sve prijaviti Inspektoratu rada.

- Sve je naše papire odnio sa sobom u Mađarsku, pa tako i moju originalnu poreznu karticu. Imali smo kasnije i nove ponude za posao, ali ne možemo se zakonski niti zaposliti negdje drugdje, niti prijaviti na biro – nadovezuje se kolegica joj Anja Ermenić. Osjećaju se, kažu, kao u klopci. Sami, opet, ne mogu dati otkaz, pa da ih na taj način odjave iz sustava, jer on nije valjan bez potpisa poslodavca.

Ne možemo naći novi posao

Ni sustav im, već dva tjedna, nije ponudio recept kako da izađu iz te šizofrene situacije.

-Inspektori rada uputili su nas u Zavod za mirovinsko osiguranje, tvrdeći kako nam tamo mogu dati izvanredni otkaz. Na Mirovinskom su se tome iščuđavali i vratili nas inspektorima rada – opisuje još jedan im kolega, Filip Mazur. Poslodavca i dalje zasipaju mailovima i porukama, no iako imaju dokaz da ih čita, ni slova im još nije odgovorio. Javlja im se jedino knjigovotkinja, no njoj su bez direktora ruke vezane.

- Dakle, nitko se od nas ne može ponovno zaposliti sve dok se on ne pojavi. Zar nam ne može hrvatski zakon pomoći? Radi se o strancu koji nas je prevario i pobjegao – u nevjerici je Anja.

Nije im plaćao doprinose

Na koncu su ipak u ruke dobili Zahtjev za utvrđivanje mirovinskog staža pa će se provesti istraga o njihovu slučaju. No, budući da im nije, kako se otkrilo, uplaćivao doprinose, radnici strahuju kako će im se mjeseci rada zapravo poništiti kao da nisu ni postojali.

- Rješenje se nazire, ali opet na našu štetu. Stekla sam pravo da tri mjeseca dobivam 2000 kuna naknade s biroa, a poništi li nam se staž, ostat ću i bez toga – navodi Sanja Jukić.

Po poslovnim podatcima dostupnim na internetu, svih šest računa tvrtke Home comfort product d.o.o. blokirano je već mjesec dana.

- Svi prebacuju odgovornost s jednih na druge, Zsolt Gaspar nas je ostavio prijavljene i onemogućio nam daljnje zapošljavanje, nije isplatio plaće, ozbiljno je ugrozio našu egzistenciju. A nama ostaje samo čekanje da institucije počnu raditi svoj posao – razočarani su naši sugovornici. Svoje iskaze dali su u ponedjeljak inspektorima rada.

Zsolt Gaspar ni nama nije odgovorio na upit poslan mailom.