Izbornik
Naslovnica Vijesti
Suradnja tri župana

Potpisan sporazum o brzoj pruzi do Zagreba

pruga
Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija
Varaždinski, međimurski i krapinski župan obvezali su se na partnerstvo s HŽ-om u gradnji pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zabok

Projekt brze pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Zaboka do Zagreba, koja će omogućiti višestruko kraća putovanja sa sjevera Hrvatske do glavnog grada, pretočen je u konkretan sporazum o partnerstvu koji su u Varaždinu potpisali župani Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije Radimir Čačić, Matija Posavec i Željko Kolar te član uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban. Sporazumom su se HŽ Infrastruktura i tri sjeverne županije obvezale na partnerstvo pri izradi daljnje tehničke dokumentacije za modernizaciju i gradnju pruge na dionici Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zabok.

Sljedeći koraci su studija izvodljivosti, idejni projekt, studija zaštite okoliša, zatim glavni i izvedbeni projekt, a potom i sama gradnja.

– Već prvi pokazatelji govore o važnosti ovog projekta, o njegovoj isplativosti i tome da Europa ima temelj sudjelovati s 85 posto udjela. Projekt se odnosi na ukupno 60 kilometara pruge, a predviđeni su elektrifikacija, izgradnja dva kolosijeka, kolodvora, stajališta, tunela te 17 kilometara potpuno nove pruge. To je prva nova pruga u Hrvatskoj o kojoj se razmišlja i prva koja se projektira, što je velik pomak. Od 400 milijuna eura, koliko projekt ukupno vrijedi, oko 250 milijuna eura vrijedna infrastruktura sagradit će se upravo u Varaždinskoj županiji, što je najveći projekt ikad dosad – rekao je župan Čačić, dok je župan Kolar istaknuo važnost povezivanja, prije svega za razvoj gospodarstva i mobilnost ljudi, radnika i studenata.

Župan Posavec podsjetio je da putovanje vlakom do Zagreba traje više od tri sata, a nova pruga skratit će put od Čakovca do Zagreba na manje od 50 min, a od Varaždina na samo 40 min.