Izbornik
Naslovnica Vijesti
Beli Manastir

Potpisuju više od 30 projekata za unapređenje života, vrijednih 50 milijuna kuna

Zaposlenici Gradske uprave Belog Manastira s Gabrijelom Žalac, ministricom regionalnog razvoja
Foto: Beli Manastir
Gradska uprava Belog Manastira neumorno radi na pripremi i realizaciji projekata

Više od 30 projekata, vrijednih približno 50 milijuna kuna pripremio je u dvije godine svoga postojanja Upravni odjel za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove u suradnji s Upravnim odjelom za gospodarstvo, proračun, financije i društvene djelatnosti Grada Belog Manastira.

Zgrada budućeg PEER centra koji uskoro kreće u obnovu Ulaganje Za preseljenje dječjeg vrtića 
“Cvrčak” u Šećerani 1,8 milijuna kuna

Od toga, ugovoreno je 16 projekata, vrijednih više od 20 milijuna kuna, a za veliki broj još se čekaju rezultati prijava. Pripremaju se, usto, i projektni prijedlozi za još četiri projekta, od približno 50 milijuna kuna, koji će biti prijavljeni do jeseni.

Vrijedan pododjel

Za provedbu razvojnih projekata, a posebice za korištenje sredstava iz EU programa potreban je značajan angažman ljudi, znanja i resursa. U Gradu Belom Manastiru osnovan je, stoga, u lipnju 2016. novi Pododjel za nominiranje i upravljanje projektima unutar Upravnog odjela za graditeljstvo. U njemu su zaposlene voditeljica Laura Blagus Tenjeri i stručna suradnica Ana Rebrina, a obje imaju više od deset godina iskustva u pisanju i provođenju projekata. Zbog velikog broja infrastrukturnih projekata koje provode na području grada Belog Manastira, ove je godine u Pododjelu zaposlena i inženjerka građevine Ana Barišin Jeger.

Na popisu projekata koji su prijavljeni ili se provode od osnivanja Pododjela, ističu se izgradnja socijalnih stanova, zatim prostora za produženi boravak učenika, kao i uređenje doma Branjin Vrh te izgradnja kapaciteta gradske uprave.

Projekti su to iz Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, koji se provodi kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

Za projekt “Bike&Boat” novac je stigao u sklopu prekogranične suradnje.

Rasvjeta, vrtići, jaslice...

Nadalje, uvedena je LED rasvjeta u sustav javne rasvjete Grada Belog Manastira, što je sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Nabavljeni su spremnici za odvojeno odlaganje otpada sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vlak – parna lokomotiva Đuro Đaković sufinancirana je od strane Ministarstva kulture. Dječji vrtić “Cvrčak” Beli Manastir u Šećerani sufinanciralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. A za adaptaciju istog vrtića i prenamjenu prostora za jasličnu odgojnu skupinu novac je izdvojilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Rekonstrukciju raskrižja Školske i Ulice kralja Zvonimira u Belom Manastiru te izgradnju mosta preko Crnog kanala uz državnu cestu D517 pomogao je MUP.

To su samo neki, ističu u Gradskoj upravi Belog Manastira, od projekata koji će unaprijediti život u njihovoj sredini.

Mladi tamburaši Proljetna baranjska rapsodija U najvećem orkestru 100 mladih tamburaša