Izbornik
Naslovnica Vijesti
Vatrogasci imali pune ruke posla

Povećan broj intervencija zbog hladnoće, neispravni dimnjaci izazvali požare

požar vatrogasci
Foto: Robert Anić/PIXSELL/Ilustracija
U noći sa 7. na 8. siječnja zabilježena su tri požara izazvana neispravnim dimnjacima u mjestima Švaljkovec, Sveti Križ Začretje u Krapinsko-zagorskoj županiji

Hladna fronta izazvala je i povećan broj vatrogasnih intervencija, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanja u prometnim nesrećama, čišćenja cesta od snijega i prijevoza bolesnika u udaljenim mjestima, ističu u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.  

- Tijekom prošlog tjedna zabilježeni su požari objekata u Bizovcu, Slavonskom Kobašu, Kaptolu i Deževcima u Slavoniji, pri čemu je jedna osoba lakše ozlijeđena. U požaru napuštene kuće u Belom Manastiru smrtno je stradao beskućnik. U noći sa 7. na 8. siječnja zabilježena su tri požara izazvana neispravnim dimnjacima u mjestima Švaljkovec, Sveti Križ Začretje u Krapinsko-zagorskoj županiji. U Poveliću kod Križevaca dva puta su gorjeli isti gospodarski objekti na obiteljskom imanju. Požar je izbio i u pilani u Štaglincu, a zabilježen je i veći broj požara dimnjaka. Za vrijeme intervencije na požaru objekta u Komolcu kod Dubrovnika došlo je do sudara vatrogasnog i osobnog vozila - nabrajaju u HVZ-u.

Poziv građanima na oprez

Veći broj intervencija zabilježili su i vatrogasci u priobalnim županijama, pa su tako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji čistili snijeg i posipali ceste, uklanjali srušena stabla i prometne znakove, te pomagali u prijevozu bolesnika. Puno je intervencija bilo i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Zabrinjava i veliki broj požara otvorenog prostora, koje vatrogasci gase na niskim temperaturama, zbog čega dolazi do oštećenja vozila i opreme - kažu u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja poziva građane na dodatan oprez u vrijeme otežanih vremenskih uvjeta.

Savjeti vatrogasaca:
-        provjerite i očistite dimovodne cijevi te peći na kruta goriva prije paljenja vatre 
-        ne palite vatru na otvorenom tijekom vjetrovita vremena 
-        ne ostavljajte otvorena ložišta bez nadzora 
-        vožnju prilagodite stanju na cesti 
-        pripazite na starije i nemoćne sugrađane 
-        kod jako niskih temperatura, ukoliko nije nužno, ne napuštajte objekte.