Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ogorčeni radnici:

'Iako od listopada ne radimo, nisu nas odjavili, a duguju nam i plaću'

bivši djelatnici tvrtke Home Comfort Product
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Desetak ih je radilo u pozivnom centru sve dok im 27. listopada poslodavac odjednom nije poručio, posredno, neka dođu sutradan u tvrtku potpisati otkaz jer se centar zatvara

Prošlo su gotovo dva i pol mjeseca otkako se zatvorio pozivni centar tvrtke Home comfort product d.o.o. u Osijeku, no desetak radnika i dalje se vodi kao zaposleno jer im poslodavac nikada nije potpisao otkaz. Usto, duguje im i plaću za odrađeni listopad, a odnio im je i dokumente. Zbog svega, ne mogu se zaposliti niti u nekoj drugoj tvrtki. Novost je, pak, da će se u cijelu priču uključiti i Državno odvjetništvo.

Tvrtka je prijavljena u Makarskoj, no jedini član uprave je Zsolt Gaspar iz Mađarske. Ogorčeni radnici prijavili su ga Inspektoratu rada, iz kojeg im je nedavno priopćeno kako su "inspekcijskim nadzorom nad primjenom propisa o radnim odnosima u tvrtki Home comfort product utvrđene nepravilnosti". Riječ je, pojašnjavaju u dopisu poslanome radnicima, o neisplatama plaća i nedostave obračuna dugovane, neisplaćene plaće za listopad 2016.

Podnesena kaznena prijava

- Zbog utvrđenih nepravilnosti podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku te je upućena obavijest na nadležno postupanje Ministarstvu financija Poreznoj upravi Područnom uredu Dalmacija – stoji u priopćenju Inspektorata rada.

Tračak je to nade za prevarene radnike. Radili su u pozivnom centru od 1. lipnja, sve dok im 27. listopada poslodavac odjednom nije poručio, posredno, neka dođu sutradan u tvrtku potpisati otkaz jer se centar zatvara. Zaposlenici su došli, ali ne i Zsolt Gaspar. Na adresi u Dubrovačkoj 93 u Osijeku odavno je već neka nova tvrtka.

- Nemoćni smo, a razočarani smo u naše institucije. I dalje nismo odjavljeni, predali smo zahtjev za utvrđivanje staža, a ako nam ga i priznaju, to će biti za period do konca listopada. A što je s razdobljem nakon toga? - pita se Filip Mazur, jedan od četvero radnika koji su nedavno odlučili javno progovoriti i sve prijaviti Inspektoratu rada. Mazur je, inače, imao ugovor na određeno vrijeme koji je istekao 21. prosinca, no status mu svejedno nije razriješen.

- Zatražio sam izvanredni otkaz, poslao zahtjev u sjedište tvrtke u Makarskoj, ali vjerojatno mi nikada neće stići odgovor – nastavlja on.

- Sve je naše papire odnio sa sobom u Mađarsku, pa tako i moju originalnu poreznu karticu. Imali smo kasnije i nove ponude za posao, ali ne možemo se zakonski niti zaposliti negdje drugdje, niti prijaviti na biro – ispričala nam je ranije kolegica mu Anja Ermenić.