Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Sjajna reklama

Poznati američki travel blogeri oduševljeni Osijekom i Kopačkim ritom

Blogeri u Osijeku
Foto: Igor Milanović
Sarah i Kris Moran, američki profesionalni travel blogeri i autori svjetski poznatoga bloga JestSetting Fools, četiri su dana proveli u Slavoniji, a u nedjelju su zapalili svijeću na "Adventu u Tvrđi

Prodali su kuću u Arizoni prije dvije i pol godine i od tada žive "na cesti". Nemaju stalnu adresu, nego neprestano putuju svijetom. Sarah i Kris Moran američki su profesionalni travel blogeri, autori svjetski poznatoga bloga JestSetting Fools. Na svoju kartu ucrtali su Osijek i Baranju, kojima su "krstarili" od srijede do ponedjeljka. Zapalili su, tako, i treću svijeću u božićnom selu na "Adventu u Tvrđi".

- Uz advent, najviše su nas se dojmili Kopački rit, gdje smo promatrali ptice i divlje životinje, te vožnja biciklima po Osijeku. Ne, nije nam bilo hladno – smije se Sarah. Kušali su, dodaje,"zbilja ukusnu hranu i uživali u prelijepoj arhitekturi", posebno u staroj gradskoj jezgri Osijeka.

- Gastronomska ponuda je nevjerojatna, a vina pogotovo – nadovezuje se Kris.

Svoje uspomene i doživljaje objavit će na blogu vjerojatno već do Nove godine, a mogla biti još jedna sjajna reklama za Osijek i Baranju. Podsjetimo, grad je nedavno izreklamirala i britanska kraljevska obitelji, stavivši fotografiju snimljenu baš u Tvrđi, za svoga posjeta Hrvatskoj u ožujku, na njihovu službeni božićnu fotografiju.

I Sarah i Kris uživali su, kažu, u Tvrđi.

Natjecanje u cijepanju drva i koncerti mladih talenata

- Advent je odličan, ugodan, intiman, i mislim da su organizatori napravili fantastičan posao što ga smjestili baš u Tvrđu – komentirao je Kris, dodajući kako se i njega možda ipak najviše dojmio Kopački rit. Šetnja njime je, kaže, zaista nevjerojatno iskustvo.

Sarah i Krisu peti je ovo, inače, posjet Hrvatskoj, ali prvi Slavoniji.

- Kada smo prvi puta došli u Hrvatsku, obišli smo jadransku obalu, kao i mnogi. No, moram priznati, zaljubili smo se u ovaj kraj i doći ćemo ponovno sigurno! - obećaje Sarah. Odletjeli su za Zagreb, pa će za London, sljedeću destinaciju o kojoj će pisati. Putovanja i smještaje financiraju sami, od zarade od bloga ili sponzora. Najviše obilaze SAD i Europu, a najdalje su putovali u Čile i Mauricijus. Prije Osijeka, dva tjedna boravili su u Zagrebu i okolici.

A advent u Tvrđi već je privukao više posjetitelja nego lani. Na blagdan Svete Lucije navečer sije se i u božićnom selu pšenica, baš kao što se to radi u domovima diljem naše zemlje. Tjedan je praktički rezerviran za koncerte mladih talenata – u srijedu će u 18.30 zasvirati učenici Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, večer kasnije mlada i sve popularnija osječka kantautorica Mia Dimšić i njezin bend. U petak u 19 sati nastupa glazbeni dvojac Nera Mamić i Tomislav Jambrešić, a sat kasnije rock skupina Seed Holden iz Osijeka. Iste večeri, oko 19 sati, planiran je i jedan od najatraktivnijih događaja ovogodišnjeg „Adventa u Tvrđi“ - natjecanje u cijepanju drva.