Izbornik
Naslovnica Vijesti
tijekom 2016. i 2017. godine

Ptičja gripa potvrđena na tri gospodarstva i još osam lokacija s divljim pticama

Ptičja gripa
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Za dva gospodarstva gdje je radi pojave virusa usmrćena perad procijenjena je šteta od oko 350.000 kuna

Krajem prošle i početkom ove godine virus ptičje gripe (soj H5N8) pojavio se na više lokacija u Hrvatskoj. Prije nekoliko dana virus ptičje gripe stigao je i do Mlake Antinske, sela nedaleko od Vinkovaca. Iz Ministarstva poljoprivrede Vlade RH navode kako je tijekom 2016. i 2017. godine pa do danas visoko patogena influenca ptica (VPIP) potvrđena na 3 gospodarstva koja drže perad i na ukupno 8 lokacija u divljih ptica (labudovi, veliki kormorani).

- U svrhu sprečavanja daljnjeg širenja bolesti prvenstveno na druga gospodarstva koja drže perad Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica propisana je mjera usmrćivanja sve peradi i drugih ptica koje se drže u zatočeništvu na gospodarstvu na kojem je potvrđen slučaj VPIP. Budući da je VPIP izrazito opasna zarazna bolest peradi i divljih ptica te ju karakterizira visok stupanj smrtnosti (do 100 posto u roku 48 sati) propisana je mjera depopulacije (usmrćivanja) zaraženih jata. Do sada je ukupno usmrćeno otprilike 3 200 komada domaće peradi - navode iz Ministarstva,.

Kada je riječ o ovome virusu izvori infekcije su u pravilu zaražene ptice, njihov izmet, iscjedak dišnog trakta, lešine ptica te kontaminirana voda, hrana i oprema. Za VPIP soj H5N8 smatra se da nema zoonotski potencijal, odnosno, nije zabilježeno oboljenje u ljudi. Treba znati i kako virus influence može inficirati razne vrste ptica- domaće peradi ili divljih ptica. Za dva gospodarstva gdje je radi pojave virusa usmrćena perad procijenjena je šteta od oko 350.000 kuna s tim da se podaci za gospodarstva iz Mlake Antinske još obrađuju.

Podsjećamo kako je i tijekom 2005. i 2006. godine na području Hrvatske utvrđena pojava ptičje gripe i to na ukupno 5 lokacija. Međutim, tada nije zabilježeno izbijanje bolesti u domaće peradi već samo u divljih ptica. Tada je ministarstvo naredilo preventivno usmrćivanje domaće peradi u okolnim naseljima.