Izbornik
Naslovnica Vijesti
Pune ruke posla za vatrogasce

Zaprimaju sve više neobičnih dojava, pa spašavaju i majmune, iguane, ovce iz mora...

vatrogasci
1/4
Foto: HVZ
Prošle godine vatrogasci su diljem Hrvatske zabilježili 38.572 izlaska na teren, od čega je tek u 14.504 slučaja riječ bila o požarima

Vatrogasci iz DVD-a Kneginec Gornji prošle su nedjelje zaprimili neobičnu dojavu – na stablu u Ulici Glavić u Varaždin Bregu zapela je mačka.

Otvorena izložba 'Vatrogasci u fotografiji' U Gradskom muzeju Sisak Otvorena izložba 'Vatrogasci u fotografiji'

– Na intervenciju je upućeno devet operativnih članova koji su nakon dolaska na mjesto događaja utvrdili da se uplašena mačka nalazi visoko u krošnji ariša. Uporabom ljestava spretni vatrogasci mačku su živu i zdravu spustili na tlo i predali je zadovoljnim vlasnicima u ruke – opisali su vatrogasci nedjeljnu intervenciju. Već idući dan uslijedila je nova. U Ulici Ante Starčevića vlasnica nije mogla otključati ulazna vrata kuće. Četvorica operativaca odjurila su joj pomoći, baš kao što su pomogli i mladiću (17) kojem je kombajn zahvatio ruku. Takvih tzv. tehničkih intervencija u vatrogasnim društvima diljem Hrvatske sve je više, a broj požara iz godine u godinu pada.

Nije ship, nego sheep

Nina Francetić iz Hrvatske vatrogasne zajednice za Večernji list kaže da su prošle godine zabilježili 38.572 intervencije, od čega 14.504 gašenja požara. U Hrvatskoj djeluje 65 profesionalnih javnih vatrogasnih postrojbi u kojima je zaposlen 2351 profesionalni vatrogasac. Tu je i oko 1890 dobrovoljnih društava sa 60.000 operativnih vatrogasaca koji izvlače unesrećene iz automobila, ispumpavaju vodu za vrijeme poplava, dežuraju na koncertima i spašavaju životinje.

Udruga Općina primjedbe i sugestije Općine žele pridonijeti izradi novog zakona o vatrogastvu

Članovi DVD-a Brodarica – Krapanj prošlog su ljeta iz mora izvukli – ovcu. Njemački turisti na engleskom jeziku dojavili su da je u moru ovca, a kako se na engleskom ovca (sheep) izgovara slično kao i brod (ship), vatrogasci su prvo pomislili da se prevrnuo brod. Kad ono, u moru živa ovca.

Bijeg preko balkona

– Preko markice na uhu došli smo do vlasnika koji je došao i preuzeo svoju ovcu. Nadamo se da je ovčica dobro – kažu vatrogasci.

U HVZ-u zabilježili su i brojne slučajeve spašavanja egzotičnih kućnih ljubimaca i domaćih životinja s krovova, stabala, iz jama i bunara. U Osijeku su spašavali metar i pol dugu iguanu, u Rijeci zmije, a u Zagrebu, gdje godišnje odrade oko 3000 intervencija, tragali su za lisicom i – majmunom. - Bio je to kućni ljubimac koji je preko balkona uspio pobjeći na vrh zgrade – kaže Siniša Jembrih, zapovjednik JVP-a Grada Zagreba.

Novo vatrogasno vozilo Imali staro 37 godina Vatrogasci dobili novo navalno vozilo vrijedno 1,5 milijuna kuna