Izbornik
Naslovnica Vijesti
Kako prepoznati ovisnost?

Radnici skloni alkoholu uzrokuju nesreće na poslu

tribina ovisnost o alkoholu Slavonski Brod
Foto: Vedran Balen
U Hrvatskoj je oko 250 tisuća odraslih osoba ovisno o alkoholu, uz još 800 tisuća onih koji imaju probleme izazvane štetnom uporabom alkohola

- Ni stručnjacima nije uvijek lako prepoznati ovisnost, ali treba biti osjetljiv na problem i znati da je ta pojava u našem društvu jako česta – kazala je spec. kliničke psihologije Davorka Čavar-Lovrić.

Na današnjoj (srijeda) tribini za poslodavce "Kako prepoznati problem ovisnosti kod radnika i što poduzeti?" u Slavonskom Brodu ona je istaknula kako mnogi nisu ni svjesni kako je alkoholizam zapravo bolest koja izrazito negativno utječe na radnu sposobnost i kako alkoholičare treba odmah uputiti njihovim liječnicima opće medicine. O raširenosti tog problema najbolje govori podatak kako je u Hrvatskoj oko 250 tisuća odraslih osoba ovisno o alkoholu, uz još 800 tisuća onih koji imaju probleme izazvane štetnom uporabom alkohola.

- Ovisnici o alkoholu i opojnim drogama jako teško funkcioniraju na svojim radnim mjestima, osobito oni koji upravljaju strojevima i aparatima. To može dovesti do čestih izostajanja s posla, ali i do nesreća. Stoga je veoma važno na vrijeme prepoznati problem - ističe Anita Blajer, voditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje brodskog HZZ-a.